Спецпроєкти

Бренд Vetements скопіював стиль безпритульного зі Львова (фото)


Львівський фотограф Юрко Дячишин фотографував безпритульного Славіка у 2011-2013 роках. Нещодавно Юрко помітив, що лукбук VTMNTS 2022 від бренду Vetements дуже нагадує або навіть прямо копіює образи безпритульного Славіка.

Ніколи такого не було, і от знову

Юрко Дячишин познайомився зі Славіком у Львові на одній із центральних вулиць. Щодня він з’являвся в нових стильних образах.

«Він не тинявся з купою сумок, не копирсався в сміттєвих баках і не спілкувався з іншими бездомними. Він практично ніколи не з’являвся в одному й тому ж одязі, що дуже дивно і, очевидно, дуже складно для людини без даху над головою. Крім щоденної зміни одягу, а іноді й переодягань двічі на день, Славік регулярно міняв зачіски, бороди та навіть голив пахви», – розповідав Дячишин про Славка.

Фотограф завів для Славіка сторінки в інстаграмі та фейсбуці, де публікував фотографії його стильних образів. Про Славіка писали зарубіжні ЗМІ, як-от Vogue Paris, The Telegraph, Mirror, La Repubblica та Esquire.

У 2013 році Славі зник. Проте його образи постійно надихають світових модельєрів. Колишній дизайнер Vetements Демня Гвасалія зізнався у 2016 році, що надихався й використовував ідеї Славіка у своїх нових колекціях.

Славіка запрошували на покази мод у Париж і дуже дивувалися, що він справді безпритульний, а не модель.

«Slavik’s Fashion надихнув багатьох модельєрів (але не всі в цьому зізнаються). Особливо «надихається» ним бренд Vetements, і якщо в перший раз вони хоча б згадали про це в коментарі для Vogue Paris, то в новій колекції, яка вийшла під маркою VTMNTS 2022, – вже не згадують. Що цікаво, цього разу в деяких моментах був просто copy-paste», – розповідає фотограф.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь