Спецпроєкти

Хто такий ментор і кому він потрібен


Наставники потрібні не лише новачкам своєї справи. Навіть досвідчені керівники не застраховані від ефекту плато або нерозуміння подальших планів. У такому разі потрібна досвідчена людина, яка допоможе по-новому подивитись на ситуацію та критично її оцінити. Цією людиною і є ментор.

Розповідаємо, хто такий ментор, як він працює в різних галузях та кому потрібна його допомога.

Хто такий ментор і які його обов’язки?

Ментор – це експерт своєї справи, який може бути корисним, коли ви починаєте власний бізнес, прагнете змін у своїй діяльності чи хочете більших результатів. Він не лише дає необхідну інформацію, але й примушує вас мислити інакше та самостійно доходити певних висновків.

Чого ментор не робитиме?

Не виконуватиме за вас роботу. Він дасть відповіді на запитання та знайде потрібну інформацію. Але всі рішення й дії будуть за вами.

Не виконуватиме функції вашого керівника. Ментор – це не керівник. Він не стоятиме над душею, контролюючи впродовж робочого дня, і не перевірятиме навички. Наставника хвилюють глобальніші речі – професійний розвиток і досягнення цілей.

Хто може бути ментором?

Ментором може бути як хтось із ваших колег, так і людина зовні. Утім, зауважимо, що менторство – не так просто, як здається. Мало бути експертом у своїй справі, потрібно ще й мати менеджерські здібності й бути трішки педагогом.

Деяким недосвідченим наставникам хочеться просто зробити все за свого протеже, замість того, щоб пояснити щось знову. А це вже справа далека від наставництва.

Чим ментор може допомогти?

Harvard Business Review провели дослідження серед топменеджерів. І 38 із 45 опитаних повідомили, що поради ментора вберегли їх від помилок. А 32 менеджери розповіли, що їхня компанія стала продуктивнішою після роботи з наставником.

Яким би не був ваш досвід, а просити поради й допомоги в інших – цілком нормально. Адже ментор не лише поділиться досвідом, але й допоможе побачити картину більш цілісно, вчасно поставить правильні запитання та познайомить вас із корисними людьми.

Ментор у програмуванні

Якщо ви вирішили увійти в IT, вам точно знадобиться наставник не лише для того, щоб здобути нові знання, але й підготуватися до співбесіди та роботи в команді.

Найкращий ментор для програміста – друг, який допоможе повірити у власні сили, чого так часто не вистачає новачкам-програмістам. А ще він не дратуватиметься через ваші помилки й не спілкуватиметься з вами зверхньо, як з дитиною, яка тільки-но опановує абетку.

Якщо серед друзів немає програмістів, шукайте їх зовні. Відвідуйте IT-конференції, знайомтеся з новими людьми в цій галузі. Найчастіше ментору також цікаво навчати іншу людину: так він здобуває новий досвід та заповнює прогалини у власних знаннях.

Потрапивши на роботу до компанії, шукайте ментора в програмуванні серед своїх колег. Краще, щоб це був старший колега, який має час для наставництва та необхідну витримку.

Серед причин, чому новачки кидають роботу в програмуванні, часто трапляються раптовий ріст складності та неправильна методологія навчання. Саме з такими проблемами допомагає впоратися ментор.

Ділитися знаннями й досвідом – одна з потреб багатьох людей, тому не бійтеся просити про наставництво своїх друзів і знайомих.

Ментор у бізнесі

Бізнес-ментор – це досвідчений підприємець, який зміг успішно побудувати власну справу, а тепер готовий ділитися власним досвідом.

Тут варіанти вигоди для наставника два: або ментор у бізнесі зацікавлений у проєкті та його розвитку, або має свою фінансову частку.

Ментор потрібен новачкам у бізнесі для того, щоб вийти на ринок із мінімумом помилок. Адже початківці можуть не мати бази надійних контактів і відповідно делегувати справи дилетантам, купувати ненадійне обладнання тощо.

Досвідчені бізнесмени також потребують наставника. Часто через багато років роботи компанія зупиняється в розвитку, а керівник б’ється об «скляну стелю». Побудувати нову стратегію й актуалізувати продукт також допоможе ментор проєкту.

Варто розрізняти ментора в бізнесі та інфобізнесмена. Перший має успішний кейс і великий досвід. Він може працювати ментором у несезонний період свого бізнесу або якщо горить ідеєю допомогти цікавому бренду.

Інфобізнесмен не має досвіду в підприємництві. Він лише дає мотиваційні поради, а не допомагає розв’язувати конкретні проблеми.

Ментор стартапів

Аналітики Endeavour проаналізували технологічні стартапи Нью-Йорка. Вони об’єднали дані з CrunchBase, AngelList та LinkedIn та дійшли висновку, що молоді стартапери, які мали досвідченого ментора виявилися втричі успішнішими за колег за розміром доходу, зацікавленістю інвесторів та кількості працівників.

Endeavour дає три поради щодо ефективної роботи з ментором стартапів.

  1. Якість наставника має значення. Просто мати наставників недостатньо. Якщо ви хочете, щоб ваша компанія була однією з найкращих, вам потрібен ментор, який знає, як досягти цього рівня. Аналіз показує, що наставники, які вже досягли успіху в технологічній індустрії, змогли допомогти молодим стартапам перевершити своїх конкурентів.
  2. Для хорошого наставництва потрібні стійкі стосунки. Найкращі ментори та протеже у нью-йоркському дослідженні зустрічалися тричі чи навіть частіше.
  3. Великі наставники зосереджуються на критичних питаннях бізнесу. Важливо максимально використовувати таланти своїх менторів. Найкращі – люди дуже зайняті. Засновники стартапів повинні використати час та досвід цих наставників у тих сферах, де це принесе найбільшу користь.

Пам’ятайте, що ментор – це не гарантія успіху та щасливого кар’єрного майбутнього. Він не дає чітких правильних відповідей і не виконує за вас роботу. Усі рішення ви ухвалюєте самостійно й несете за них відповідальність. А наставник лише скеровує вас, ділиться знаннями та досвідом.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь