Спецпроєкти

Історія порятунку: як українським військовим вдалося евакуювати 19 афганців та їхні сім’ї з Кабула


Українські військові евакуювали 19 афганців з Кабула через день після того, як останній канадський евакуаційний літак вилетів з Афганістану, і через кілька годин після смертельного теракту в аеропорті Кабула.

Ми переповідаємо історію евакуації афганців, яку не змогли здійснити канадські та американські військові, але реалізували український спецназ. Також пояснюємо, чи є у цієї ситуації інший бік медалі.

Перші дві спроби і третя успішна

У п’ятницю через кілька годин після теракту в аеропорті Кабула, що призвів до загибелі щонайменше 170 афганців, які намагалися втекти з країни, а також 13 американських солдатів, українці евакуювали 19 афганців.

Важливо сказати, що в аеропорт таліби вирішили не пускати афганців із візою чи інших місцевих жителів – лише іноземців.

Цих 19 афганських перекладачів, які працювали з міжнародними ЗМІ та канадським військовим, а також їхніми родинами двічі намагалися вивезти з Кабула. Проте американська та канадська евакуації були не успішними.

Ці дві операції вимагали, щоб афганці дісталися до визначених місць біля воріт аеропорту. Але вони не могли цього зробити, адже біля аеропорту тисячі інших громадян країни намагалися потрапити в аеропорт з надією покинути Афганістан.

Канада пообіцяла 19 афганцям притулок за умови, що вони зможуть пробратися до третіх країн. Тому уряд Канади звернувся до України з проханням евакуювати цих людей до Києва.

Український спецназ отримав дані про афганців, які очікують порятунку, і зв’язався з ними. У солдатів були фотографії номерних знаків мікроавтобусів, де очікували афганці. Вони домовилися про місце зустрічі за межами аеропорту.

Українські військові вийшли пішки з аеропорту в місто. Вони оточили мікроавтобуси і супроводжували транспорт до військового літака.

«Конвой увійшов в аеропорт, тому що українці вийшли до нас. Ми просто надіслали їм номерний знак наших транспортних засобів… І вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас. Вони сказали “Україна?”, ми сказали “Так!”, і вони взяли нас всередину», — розповів 49-річний батько п’яти дітей Мохаммед Шаріф Шараф. Він 10 років працював як перекладач і помічник іноземних журналістів серед місцевих жителів, допомагаючи виданню The Globe висвітлювати роль Канади у війні в Афганістані.

Українські військові оточивши транспорт пішки пройшли 600 метрів, поки не дісталися аеропорту.

Вантажний літак, на який посадили врятованих афганців, знаходився в аеропорті Кабула у рамках внеску України у зусилля НАТО в країні.

Афганці спершу прилетіли до столиці Пакистану, де розташовувалися інші евакуйовані Україною громадяни Афганістану, іноземці та українці. У Пакистані їх пересадили на комерційний чартерний літак, який спершу прилетів на коротку зупинку в Баку, а потім у Київ.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ще 360 українців та громадян інших країн прибули до Києва в суботу.

«Наші військові, розвідка та дипломати зробили блискучу роботу. Україна не залишає своїх громадян у біді у важкі часи і допомагає іншим!», — написав у твіттері Володимир Зеленський.

Українська операція відкрила можливості для порятунку

Евакуйовані афганці розповіли, що були приголомшені тим, що українські військові ризикнули врятувати їх, чого не зробили канадські та американські війська.

«Усі були здивовані. Протягом місяця я просив, щоб нас хтось забрав. Ми просили американців, канадців, катарів, усіх — і рішення не було. Вони боялися вийти з аеропорту… Українські солдати були для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця», — сказав 33-річний батько чотирьох дітей Джавед Хакмаль, який два роки працював із канадським спецназом у Кандагарі.

Пан Шараф, пан Хакмаль та їхні сім’ї прибули до Києва з документами пропуску, які були видані їм за день до початку операції в Україні офісом міністра імміграції Марко Мендічіно. У документах зазначено, що до носіїв слід ставитися як до громадян Канади, і що вони мали візи для поїздки до Канади.

Проте українські прикордонники не уявляли, що робити з евакуйованими, у яких або закінчився термін у закордонних паспортів, або лише посвідчення особи, видані попереднім урядом Афганістану. Та усім, хто перебував у літаку, врешті-решт було надано 15-денну гуманітарну візу для в’їзду в Україну, частково через обіцянки посольства Канади, що вони будуть швидко розселені.

Подібні операції скоріш за все більше ніколи не повторяться в аеропорті Кабула. Окрім того, що таліби не дають можливості евакуювати людей, в Афганістані ще й стрімко погіршується ситуація з безпекою.

Проте українська спецоперація відкрила шлях Столиця Пакистану Ісламабад — Київ. Цей шлях може бути використаний, щоб допомогти перевезти інших афганських мешканців з Пакистану. Вони можуть потрапити в Україну, де їх можуть перевірити для переселення до Канади.

«Це надзвичайне зусилля демонструє те, що ми можемо і будемо надалі дуже спритно надавати афганським біженцям будь-які візи або документи, які їм потрібні, щоб чітко сигналізувати про те, що вони пов’язані з Канадою, і їм слід дозволити потрапити сюди», — сказав міністр імміграції Канади Марко Мендічіно.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що порятунок у Кабулі продемонстрував можливості українських військових і чому Україну нарешті слід прийняти до альянсу НАТО.

«Канада додатково просила нашої подальшої підтримки, і ми будемо раді допомогти. У цих жахливих обставинах наші військові офіцери продемонстрували мужність, високий клас та зразковий професіоналізм», — додав Дмитро Кулеба.

Інша сторона медалі

Співзасновниця видання Заборона написала на своїй сторінці у Фейсбуці, що в Афганістані перебуває ще мінімум сотня громадян України.

«Я вже писала про україно-афганської сім’ї, члени якої співпрацювали з НАТО, ООН та американськими організаціями, вони — серйозна мета для Талібану. Таліби не просто садять таких, як вони, людей в тюрму — вони їх катують і можуть стратити. Це не просто слова — таліби вбивають людей», — заявила Катерина Сергацкова.

У статті на сайті Заборони йдеться, що сім’я афганців мають родичів в Україні. Вони є в списках МВС, але їх досі не евакуювали. За словами Катерини Сергацкової, вони пропустили вже три евакуації, які організовувала Україна, тому що їх не повідомили про це.

Також співзасновниця Заборони обіцяє, що незабаром напише про інших українців в Афганістані, які просять про евакуацію.

«Рахунок зараз йде на години, тому що 31 серпня, швидше за все, аеропорт в Кабулі буде недоступний для іноземців», — додає вона.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь