Спецпроєкти

Британський стартап створив повністю біорозкладний пластик


Британський стартап Polymateria створив повністю біорозкладний пластик, після якого залишається лише віск.

Про це пише Bloomberg.

Що відомо про цей пластик?

Стартап Polymateria створив пластик, який не розкладається на мікрочастинки пластику, а перетворюється на віск.

Для створення пластику використовують хімічні речовини, каучуки, масла й вологопоглиначі. У різній кількості та дозуванні із цього матеріалу можна робити тонку харчову плівку й тонші продукти: стакани й пакунки для напоїв.

Ці добавки також допомагають розщеплювати пластичні полімери та перетворювати пластик на віск, який повністю засвоюють природні бактерії та гриби.

Тонкий пакунок із цього пластику здатний розкластися в землі за 226 днів. Водночас звичайний пакет розкладається на мікропластик упродовж 1000 років.

Чи будуть цю технологію використовувати в реальному житті?

Так! Це не лише успішна розробка, а ціла бізнес-модель, яка виходить на ринок. Polymateria вже продав свою технологію одному з найбільших світових виробників пластмаси – тайванській компанії Formosa Plastics.

Вони націлилися саме на Азію, адже там в природне середовище потрапляє велика кількість пластику, і немає жодної масштабної системи управління відходами.

«Цей тип пластику, найімовірніше, потрапить у природу, але він не потребує технологій компостування для розкладання або капітальних витрат. Ми зосереджені на Азії, оскільки звідти надходить багато пластику, і там немає масштабних систем поводження з відходами», – зазначив директор Polymateria Найл Данн.

Також стартап уклав угоду з мережею магазинів 7-Eleven, які мають свої супермаркети у всій Європі.

Ми розповідали, що вчені створили мікрочип, який вимірюватиме рівень забруднення повітря.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь