Спецпроєкти

По той бік дороги: чи завжди пішохід правий та що потрібно знати окрім переходу на зелене світло


Правила дорожнього руху можуть бути дивними та незрозумілими. Наприклад, в Китаї не прийнято пропускати пішоходів. Тобто водії не зупиняються ні на зебрі, ні на світлофорі. В той час як в Японії на законодавчому рівні драйверам заборонено бруднити перехожих бризками від авто.

Знання правил дорожнього руху рятує сотні людей від нещасних випадків. Разом з брендом одягу ROUSSIN пропонуємо тобі перевірити, наскільки добре ти орієнтуєшся в засадах безпеки на дорогах.

 

Правила дорожнього руху для пішоходів:

  • Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, зокрема підземних і надземних, та керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

«Перебіжу разок дорогу, нічого страшного не трапиться», – у кожного з нас хоч раз виникали подібні думки. А ось що відповідає статистика: від початку року в Україні через ці «перебіжки» сталося 41 ДТП. Загинуло 4 людей, а 24 – отримали тяжкі травми.

Тим більше правило стосується автомагістралей, швидкісних трас чи автобанів. Тут водії не переймаються світлофорами, переходами чи пішоходами, які можуть перебігти дорогу тому що так швидше. Наприклад, в Німеччині водіям заборонено зупинятись на автобані. Навіть якщо автомобіль зламався або закінчилось пальне.

  • Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. За їх відсутності – рухатися по правій стороні велосипедних доріжок
  • За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.



Чи завжди пішохід правий?

Ні. Донедавна в Україні існувала судова практика, згідно з якою постраждалі в ДТП пішоходи не притягувались до відповідальності. Але в грудні 2019 року Верховний Суд України чи не вперше визнав чоловіка, що вибіг на дорогу на червоне світло, винним в аварії. Його збив позашляховик, водій якого не перевищував швидкості і не міг уникнути наїзду. В результаті постраждалого зобов’язали компенсувати 100 тисяч гривень витрат на ремонт авто.

Ця історія показова і вкотре нагадує, що пішоходи – такі ж учасники дорожнього руху, як і водії транспортних засобів. Випадкове чи навмисне порушення правил дорожнього руху не звільняє від відповідальності. 

  • У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.


За даними патрульної поліції, від початку 2021 року до кінця липня зафіксовано більше 4 тисяч ДТП через наїзд на пішоходів. З них кожна восьма аварія – смертельна. Левової частки ДТП можливо уникнути за наявності світловідбивних елементів на одязі. Дослідження Університету Корнелла продемонструвало, що вони збільшують видимість пішохода в 9 разів. Подібні заходи особливо важливі восени та взимку за короткої тривалості світлового дня.

Популяризації одягу з рефлекторними елементами посприяла мода на футуризм. Такі бренди, як Calvin Klein, Undercover, Vetements, Junya Watanabe та The North Face нерідко використовують світловідбиваючі матеріали в своїх колекціях. Вони пропонують куртки, штани, сумки, головні убори та кросівки.

В Україні є свій виробник рефлекторного одягу – бренд ROUSSIN. Він уже 7 років створює колекції зі світловідбивними елементами як в класичному стилі, так і в спортивному. В арсеналі модної марки можна знайти сорочки, куртки, спортивні бомбери, oversize-футболки, брюки, панами, бананки або брелоки. 

Окрім стильного дизайну ROUSSIN несе просвітницьку місію. Засновниця та дизайнерка бренду Софія Русинович висвітлює в колекціях соціальні проблеми та через одяг транслює шляхи їх вирішення. За підтримки Українського Культурного Фонду ROUSSIN створив проєкт SAFE FASHION – #безсекундижиття, націлений на зменшення кількості ДТП за участю пішоходів. 

«Ми завжди будемо популяризувати відповідальну та безпечну моду, яка віддзеркалює наявні проблеми суспільства та реагує на них. Наш проєкт – це можливість змінити стереотипний погляд на рефлективний одяг та культуру споживання світловідбивачів», – наголошує дизайнерка Софія Русинович.

В рамках проєкту команда виготовила 2500 світловідбивних рюкзаків та подарувала їх учням шкіл Павлограду. В минулому році свої рюкзаки отримали школярі Сміли. 

Для вчителів та учнів міста Павлограда ця ініціатива стала знаковою. Адже школярі весь час пересуваються вздовж доріг, місто яких розташоване на перетині двох автомагістралей міжнародного та державного значення. І нині в дітей під час відвідування позакласних гуртків у вечірній час є додатковий захист у вигляді світловідбивальних рюкзаків. Саме рефлектив допомагає зберегти життя, знижуючи ризик виникнення ДТП за участі пішоходів у 6,5 раза. Адже за умов поганої видимості людина в одязі зі світловідбивальними елементами стає помітною на відстані 100-130 метрів.

Представники проєкту також проводять освітню діяльність. Учням шкіл презентують пізнавальний фільм, у якому автоспортсмени тестують видимість звичайного та рефлекторного одягу та демонструють варіанти аварійного гальмування.

Проєкт SAFE FASHION демонструє роль безпеки пішоходів та вплив на неї одягу, навчає молодше покоління свідомому ставленню до власного життя та сприяє формуванню відповідальної моди.

Дотримуйся правил дорожнього руху та пам’ятай: твоє життя не варте хвилини часу, виграної від переходу дороги на червоне світло.





 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram