Спецпроєкти

Сезон опеньків та сироїжок. Де збирати гриби в Києві та області


Зима наближається, ми кутаємося в теплий одяг, але це не привід не збирати гриби. Після похмурого дощового тижня нас ще зустрінуть теплі дні, які подарують задоволення від тихого полювання. 

Тим, хто живе в Києві або Київській області, несказанно пощастило, оскільки ліси в цьому регіоні дозволяють збирати найрізноманітніші гриби навіть у холодну пору.

Автор bit.ua Шерман Дрозд перевірив найгрибніші місця Києва та Київської області, і він готовий залюбки ними поділитися.

Де збирати гриби в Києві та області

Святошинський ліс

Цьогоріч Біличанський хвойно-листяний ліс (краще відомий як Святошинський), який розташований у межах столиці, порадував великою кількістю опеньків та польських грибів. Звичайно, що близькість до мегаполіса з ненайкращою в Україні екологічною ситуацією потребує ретельного миття «здобичі».

Дістатися до лісу можна від станції метро «Житомирська» за 10-15 хвилин.

Ліс Конча-Заспи

Одне з найпопулярніших місць для цінителів грибного полювання. 

По-перше, тут можна знайти багато сироїжок, маслюків та рижиків, які ростуть біля дубів. Також часто трапляються й білі гриби. Якщо ви фанат польського гриба, краще проїхати до повороту на смт Козин. Ви відразу впізнаєте потрібне місце за автомобілями, які припаркувалися на узбіччі дороги. 

По-друге, ці ліси є чудовим місцем для прогулянки та відпочинку. Відійдеш на 200 метрів вглиб, і єдине, що тебе оточуватиме – це тиша та гарна природа. Рідко, але попадаються результати людського паскудства: сміттєві пакети, пачки з-під цигарок, пляшки з-під пива тощо. Тому величезне прохання до всіх читачів: бережімо природу.

Дістатися можна від станції метро «Видубичі» маршруткою, яка прямує в бік Наддніпрянського шосе.

Пуща-Водиця

Альтернативою Конча-Заспи може стати Пуща-Водиця із сосновими лісами. Сюди навіть варто з’їздити не стільки по гриби, скільки задля насолоди природою та спокійним життям. 

Краще їхати трамваєм №12, який вирушає з Контрактової площі. Його ще називають «лісним», оскільки його маршрут проходить серед густих лісів. Спостерігаючи за навколишніми пейзажами, зможете легше перенести поїздку в громадському транспорті.

Цікава Пуща-Водиця й з історичного погляду. Тут є закинуті дерев’яні дачі ХІХ століття та навіть будинок культури, у якому розміщений кінотеатр. Будьте обережними! Приміщення перебувають в аварійному стані.

Голосіївський ліс

Голосіївський ліс – чудове місце для збору врожаю в різні пори року. Наприклад, є ентузіасти, які збирають зимові опеньки. Тут можна знайти гриби-парасольки, польські, лисички, білі та зморшки.

Звичайно, що Голосіївський ліс є зручним місцем для подальшої культурної програми після збирання грибів. Можна відвідати виставку на ВДНГ, відпочити в парку «Феофанія», подивитися на будинок на вул. Академіка Лебедєва, 19, де створювали перший у СРСР комп’ютер – МЕОМ (Мала електронна обчислювальна машина). Словом, є що робити з користю для тіла та мозку.

Броварський ліс

Броварський змішаний ліс розташований між станціями метро «Лісова» і «Бровари». Його територія біля житлових масивів дещо забруднена, і там гриби краще не збирати. Але якщо пройти далі, ви побачите високі сосни та дуби, біля яких після дощів ростуть білі гриби, польські, маслюки й опеньки.

Сухолуччя

У 66 км від столиці у Вишгородському районі є селище Сухолуччя з Дніпровсько-Тетерівським лісомисливським господарством. Це чудове місце зі змішаними лісами, де можна знайти дуже багато польських та білих грибів, маслюків та «парасольок».

Краще добиратися своїм транспортом. Водночас на території Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства важко припаркувати машину, а тому краще залишити її біля воріт та пройти пішки.

Можна скористатися маршруткою до Сухолуччя з автостанції «Полісся» (на площі Тараса Шевченка, 2).

Димер

Ще однією «точкою» біля Сухолуччя є Димер. Це місце – рай для грибників.

Якщо ви зайдете в соцмережах у пабліки фанатів «тихого полювання» і подивитеся на геолокацію «улову», то найчастіше буде відмічений саме Димер (а точніше – «за Димер», тобто ліси, які розташовані за селищем).

У цих змішаних лісах можна знайти найрізноманітніші гриби: від 800-грамових моховиків (цьогорічна знахідка автора матеріалу) до лисичок, яких продають ящиками біля траси. 

У Димер їздять через його віддалене розташування від столиці, сподіваючись, що грибників буде небагато. Водночас цьогоріч людей було стільки, що ліси ніби перетворилися на місця колективного розгадування квестів.

Окрім цього, Димер має чудову дорогу, і саме селище дуже охайне. Воно нагадує європейські маленькі містечка. Там є й непогані кафе та ресторани, де можна буде відпочити після вилазки.

Кам’янське лісництво

У Кам’янське лісництво необхідно їхати, якщо ви шанувальник лисичок. Тут є справжній океан цих грибів. Ліс у цьому місці листяний, переважно осиковий та березовий.

Добиратися до Кам’янського лісгоспу краще на своєму авто або на попутках від Вишгорода.

Васильків-Фастів

У лісах у напрямку до Василькова та Фастова ви можете зібрати чимало маслюків, підберезників, красноголовців та рижиків. Єдиний мінус, який помітив автор статті: цьогоріч для гарного збору потрібно було йти вглиб лісу близько 5 км. Біля дороги ви нічого не знайдете, а тому може здатися, що до вас все зібрали інші гриболови.

Якщо вистачить сил, можна заїхати й у Фастів, щоб подивитися Костел Воздвиження Святого Хреста, де свого часу жили й працювали єзуїти та бернардинці. А у Василькові можна відвідати ландшафтний парк «Васильківські Карпати», який ще називають Українською Ісландією. Піднімаючись високими пагорбами, виникає відчуття, що перебуваєш десь у горах. Дуже гарно!

 Дістатися до згаданих лісів можна електричкою або автобусом з автостанції «Південна», маршрутним таксі 303 від м. «Виставковий центр» до Василькова.

Білогородка

Білогородка розташована за 22 кілометри від Києва по Житомирській трасі в Бучанському районі. За селом простягнувся чистий і гарний хвойний ліс, у якому можна назбирати польських та білих грибів.

Доїхати можна від станції метро «Нивки» на маршрутці №796.

Якщо ви любитель історії, то поруч із Білогородкою розташоване село Бобриця. Там можна відвідати ДОТи (довготривалі оборонні точки), які збереглися в чудовому стані. Також можна половити рибу на озерах, а влітку піти на пляж із можливістю орендувати лежанки.

Чудовим місцем для відпочинку сім’єю буде страусова ферма Family ecopark, яка розміщена недалеко від Білогородки – у Ясногородці.

Правила збору грибів

Потрібно пам’ятати прості правила збору грибів, які допоможуть зберегти ваше здоров’я.

1) Не збирайте незнайомі вам гриби. Якщо сумніваєтеся, або викиньте гриб, або запитайте в професійних грибників про нього. Існує багато оманливих грибів, які схожі на їстівні.

2) Не збирайте гриби біля кладовищ, підприємств, доріг з активним автомобільним рухом, звалищ тощо. Гриби дуже гарно вбирають не тільки корисні мікроелементи, але й бруд із довкілля.

3) Якщо вже вирушили збирати гриби в Поліссі, краще не збирати далі від села Пилява Київської області через можливий поганий радіаційний фон.

4) Необхідно проварити гриби вдома декілька разів, навіть якщо ви впевнені в тому, що вони їстівні.

Існують суперечки про правильний збір грибів. Одні кажуть, що їх необхідно викручувати, щоб не пошкодити грибницю, а інші – відрізати ножем. Мікологи запевняють, що жоден із цих способів не нашкодить підземним частинам грибів. 

Дотримуючись цих правил, ви зможете повернутися з вказаних місць зі смачною та корисною здобиччю. А найголовніше – безпечно смакувати нею всю зиму. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь