Спецпроєкти

Держкіно не допустило прокат фільму про українських військових: з якої причини?


Державне агентство України з питань кіно не видало дозвіл на прокат фільму «Зошит війни» про українських військових, який мав вийти в кінотеатрах 2 вересня.

Про це повідомляє НВ.

Про що фільм?

«Зошит війни» – це документальний фільм режисера Романа Любого. Він створений із відеозаписів українських військових, які знімали моменти зі свого життя на фронті війни з Росією на телефони та камери.

Прем’єра фільму відбулася у 2020 році на онлайн-фестивалі Docudays UA, де стрічка отримала дві спеціальні нагороди та приз глядацьких симпатій.

Чому не надали дозвіл на прокат?

Прокатник стрічки 86PROKAT заявляє, що офіційна відмова в показі фільму в кінотеатрах – це відсутність процедури оформлення прокаток для субтитрованих стрічок у нових положеннях закону про мову, що набули чинності 16 липня 2021 року.

«Нам не дали прокатку на субтитровану версію фільму. Деякі герої розмовляють російською, ми додали український переклад у субтитрах, це дозволено законом. Але процедура, як саме видавати прокатне посвідчення таким фільмам, не прописана», – пояснив директор 86PROKAT Ілля Гладштейн.

Юристи, які представляють інтереси фільму, зазначають – регулювати питання прокату стрічок відповідно до нових норм закону повинні Держкіно та Мінкульт. Вони наголошують, що це потрібно зробити якнайшвидше, адже через таку ж причину в прокаті можуть відмовити іншим важливим документальним українським фільмам, у яких скоро прем’єра.

«Дуже прикро, що через неврегульованість внутрішніх розпоряджень державних органів глядачі не зможуть подивитися “Зошит війни” у кінотеатрах. Тим більше прикро, що через обмеження нам вдалося зібрати зовсім невелику суму для фонду “Повернись живим”», – заявив Гладштейн.

Творці фільму планували перераховувати 10 гривень із кожного придбаного квитка в Благодійний фонд допомоги армії «Повернись живим». На зібрані гроші мали закупити комплекси спостереження.

Фільм подивився 991 глядач, тому для фону вдалося зібрати лише 9910 гривень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь