Спецпроєкти

Аперитив: як поєднувати їжу та напої. Пояснює італійський шеф Лоренцо Кого


Ми вирішили розібратися, що це таке, звідки пішла традиція аперитиву і як потрібно правильно його вживати. І поговорили з італійським шеф-кухарем Лоренцо Кого – наймолодшим володарем зірки “Мішлен” в історії.

У колаборації з брендом Martini Лоренцо створив аперитивні сети до коктейлів Martini & Tonic та Martini Negroni, які він на початку сезону презентував у Києві шеф-кухарям найтрендовіших закладів. Всі варіації на мережі можна спробувати в Mimosa Brooklyn Pizza, Avalon, Mercato, Charlatan Cafe.

Що таке аперитив і коли він з’явився?

Історія аперитиву почалася в Турині в 1876 році, в стінах невеликого магазинчика лікерів. “Татом” аперитиву називають Антоніо Бенедетто Карпано, який дав життя напою під назвою вермут. Хоча, по суті, вермут – це не що інше, як ароматизоване вино. Незабаром напій припав до душі королю Італії Віктору Еммануїлу ІІ, який оголосив вермут офіційним аперитивом королівського двору. З цього, власне, все почалося.

В Італії аперитив – це ефективний початок вечері. Це напій, ідея якого – «відкрити шлунок».

Аперитив – це до їжі. Хоча є ще таке поняття, як “аперитив по-міланськи”, – це коли ти їж і одночасно з їжею п’єш аперитив. Але найбільш популярний той, що передує вечері. Зазвичай, такий аперитив супроводжують сайдом. Це такий маленький кулінарний супровід, який доповнює смак алкоголю і “розігріває” шлунок. До того ж алкоголь уприкуску з їжею дозволяє розтягувати аперитив за часом і випивати замість однієї стаканчика, скажімо, два-три.

Аперитив – це насамперед проведення часу. Ти маєш бути розслабленим, нікуди не поспішати та проводити час у компанії друзів. Тому в Італії аперитив переважно п’ють на вихідних: у тебе є вільний час, який ти можеш провести у приємній компанії. Зазвичай аперитив починають пити з шостої-семої вечора до половини дев’ятої-дев’ятої. Така собі прелюдія: друзі збираються, випивають небагато, а потім їдуть усі разом на вечерю.

Італійці вживають аперитив протягом тижня. Більше того, аперитив може бути безпосередньо під час роботи — на ділових зустрічах, наприклад, замість кави можуть пригощати аперитивом на основі вермуту.

Які напої подають на аперитив?

Вермут, звичайно, залишається найкращим напоєм для аперитиву – як чистий, так і в коктейлях.

В Італії одним із найбільш уживаних аперитивів є той, який називається “один до одного”. Наприклад, Martini з тоніком у рівних пропорціях.

З алкогольних напоїв аперитивами можуть бути вермут, херес, кампарі, ракія, бехеровка, узо, пастис, амонтільядо – це досить популярні у світі аперитиви. Також для розігріву п’ють міцний алкоголь – наприклад, джин, горілку, віскі чи ром.

Що запропонувати на аперитив тим, хто не п’є?

Не переживайте, якщо ви чи ваші друзі не вживають алкоголю – безалкогольними аперитивами теж бувають.

З напоїв-аперитивів з нульовим вмістом спирту – мінеральні води, газована, содова та проста охолоджена вода.

Як аперитив добре підходять соки: цитрусові (лимонний, апельсиновий, мандариновий, грейпфрутовий), а також гранатовий, томатний, березовий та несолодкий виноградний.

Закуски на аперитив

Щодо їжі під аперитив, то тут два варіанти: або співзвучне поєднання, або гра контрастів. Плюс все залежить від того, якою ми використовуємо вермут. У білого Bianco, наприклад, свіжіші ноти, тому він просто просить комбінацію, наближену до морепродуктів: риба, устриці, карпаччо, креветки… В принципі, до білого вермуту підійде будь-який продукт, який буде більш кислим, ніж сам напій. Мені особисто таке поєднання дуже подобається.

Щодо їжі під аперитив, то тут два варіанти: або співзвучне поєднання, або гра контрастів. Плюс все залежить від того, якою ми використовуємо вермут.

Якщо йдеться про червоний вермут, то тут краще вибирати продукти жирніші і більш наповнені смаком. Ідеально поєднуються з червоним вермутом смажені закуски. Найголовніші інгредієнти під червоний вермут – смажена картопля і оливки, вони завжди супроводжують такий аперитив.

Ще одним таким інгредієнтом може бути піца, вірніше маленькі піци. Але тоді ми ставимо перед собою зовсім іншу мету, вищу. Це вже рівень гурмі: коли у вас інтерес до аперитиву не як до джерела насолоди, а як до нового досвіду.

Не варто також забувати, що аперитив також залежить від клімату, сезону та погоди за вікном. Якщо на вулиці літо, то це обов’язково напій з льодом десь на літньому відкритому майданчику на кшталт тераси Martini. Якщо зима, то це може бути той самий глінтвейн та посиденьки біля каміна. Ну і головна умова будь-якого аперитиву – його завжди потрібно пити у компанії.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь