Спецпроєкти

З 1 жовтня Україна переходить на електронні лікарняні: як отримати?


Сьогодні, 1 жовтня, Україна переходить на електронні лікарняні.

Як працюватиме система електронних лікарняних?

Усі заклади охорони здоров’я видаватимуть електронні лікарняні. Це означає, що вам не потрібно стояти в чергах і відвідувати лікарні, щоб отримати лікарняний.

З червня в Україні тривав перехідний етап. Майже всі лікарі, близько трьох тисяч працівників, під’єдналися до медичної системи, яка дозволяє працювати з е-лікарняними.

«Електронні лікарняні – це прозорий, зручний для пацієнта й підзвітний для лікаря процес фіксації надання медичних послуг та подальших страхових виплат. Пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину. На сьогодні уже створено більше 1,1 мільйона електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність у 2991 закладі 47 тисячами лікарів», – сказав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Е-лікарняний складається з:

  • медичного висновку, що містить діагноз, який поставив лікар. Він вносить його в реєстр та завіряє електронним підписом. Після цього лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду;
  • формується електронний листок непрацездатності, за яким нараховуються виплати.

Роботодавець може побачити ваш лікарняний на сайті Пенсійного фонду України. Пацієнт отримує два смс-повідомлення: перше – про оформлення медичного висновку, друге – про внесення в базу вашого електронного лікарняного.

Електронний лікарняний є підставою для:

  • звільнення від роботи;
  • оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;
  • отримання допомоги від Фонду соціального страхування.

Е-лікарняний не потрібно друкувати й показувати роботодавцю в паперовому вигляді. Також лікар встановлює термін вашого лікарняного, якщо хвороба протікає за планом, вам не потрібно відвідувати лікаря після одужання, щоб скасувати лікарняний. Він анульовуватиметься автоматично.

Перевірити правильність інформації в е-лікарняному:

  • в особистому кабінеті з використанням вебпорталу Пенсійного фонду (у пункті меню «Мої листки непрацездатності»);
  • на вебпорталі електронних послуг «Дія»;
  • в органі Пенсійного фонду України (витяг із реєстру електронних листків непрацездатності в паперовому вигляді – зараз у розробці).
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь