Спецпроєкти

Чому не працював Facebook, Instagram і WhatsApp? Офіційна причина збою


4 жовтня відбувся масштабний збій сервісів Facebook, Instagram, WhatsApp і низки інших вебресурсів.

З чого все почалося?

Збій відбувся о 18 вечора за київським часом і тривав понад шість годин. Не працювали Facebook, Instagram і WhatsApp, проблеми в роботі були в Coogle, TikTok та Amazon. Також користувачі повідомляли про проблеми з інтернет-з’єднанням та в роботі сотні інших вебресурсів. Наприклад, у Німеччині не працювали деякі провідні телеком-провайдери.

Проблеми були й у роботі T-Mobile, Southwest Airlines, Bank of America, Snapchat, Gmail та Telegram.

Журналістка з The New York Times поспілкувалася з працівниками з офісу Facebook. Ті заявили, що не можуть потрапити в офіс, тому що їхні електронні перепустки не працюють. Workplace from Facebook впав і внутрішні засоби комунікації також.

Щоб зрозуміти причину масштабного збою, компанія Facebook направила команду в один зі своїх центрів обробки даних в американському штаті Каліфорнія. Голова техслужби компанії Майк Шрепфер заявив, що збій у роботі сервісів Facebook стався через проблеми з мережею.

«Щирі вибачення перед усіма, хто мав перебої в роботі сервісів Facebook. У нас виникли проблеми з мережею, і команда працює щосили, щоб налагодити й відновити сервіси якомога швидше», – написав Шрепфер.

Яка офіційна причина збою?

Віцепрезидент з інфраструктури Facebook Сантош Джанардхан заявив, що від’єднання стало результатом неправильної зміни конфігурації маршрутизаторів.

«Зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між нашими центрами обробки даних, викликали проблеми, які перервали цей звʼязок. Це порушення вплинуло на звʼязок центрів обробки даних, унаслідок чого наші послуги були зупинені», – зазначив Сантош Джанардхан.

Магістральні маршрутизатори – це спеціальні пристрої, що відповідають за підбір найкращого маршруту в мережі. Саме завдяки такому підбору маршрути переміщають потоки інформації до одержувача.

Через цей збій не працювали деякі внутрішні інструменти Facebook, тому це значно ускладнило спроби швидко діагностувати й розв’язати проблему.

«Ми розуміємо, який вплив на життя людей надають подібні перебої в роботі, і усвідомлюємо свою відповідальність за інформування людей про збої в роботі наших послуг. Ми перепрошуємо перед усіма постраждалими й працюємо над тим, щоб більше дізнатися про те, що сталося сьогодні, щоб ми могли продовжувати робити нашу інфраструктуру мережі більш стійкою», – зазначають інженери Facebook.

Чому змінилися конфігурації маршрутизаторів?

Ще до оголошення офіційної причини масштабного збою Facebook журналіст видання The Independent і експерт із кібербезпеки Браян Кребс припустили, що причина може бути через віддалені записи DNS. Вони пояснюють, що нещодавно компанія оновила протоколи BGP у DNS.

Як зазнають у виданні Ліга, Facebook «забрав карту», що повідомляє комп’ютери, як знаходити сайти та застосунки компанії.

Невідомо, чому DNS-записи оновилися. Це могла бути або помилка співробітників, або хакерська атака. Фахівець з інформаційної безпеки Kentik Даг Медорі заявив, що, можливо, у Facebook просто хтось «облажався».

Також у Facebook заперечують, що причиною масштабного збою була хакерська атака. У мережі ширилася інформація про те, що на одному хакерському форумі продавали дані більш ніж 1,5 мільярда осіб, їхні імена, телефонні номери, локації, id та e-mail.

Facebook і Марк Цукерберг

На тлі масштабного збою Марк Цукерберг втратив майже 7 мільярдів доларів за декілька годин. Акції Facebook впали на понад 5%.

Через це статки Цукерберга впали до 120,9 мільярда доларів, опустивши його нижче Білла Гейтса на 5-е місце в індексі Bloomberg Billionaires Index.

Загалом із 13 вересня Марк Цукерберг втратив 19 мільярдів доларів. Збитки пов’язані з розслідуванням про негативний вплив Instagram на дівчаток-підлітків.

Після налагодження проблем, які спричинили масштабний збій в Інтернеті, Марк Цукерберг особисто вибачився перед користувачами.

«Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger повертаються до онлайн-роботи. Даруйте за сьогоднішній збій: я знаю, як сильно ви покладаєтеся на наші сервіси, щоб залишатися на звʼязку з важливими для вас людьми», – написав Цукерберг.

Користувачі та масштабний збій

Вам напевно вже набридли меми про вчорашній збій соціальних мереж. Тому публікуємо лише декілька твітерських історій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь