Спецпроєкти

Нобелівську премію у 2021 році в галузі фізіології та медицини отримали Девід Джуліус й Ардем Патапутян


Лавреатами Нобелівської премії 2021 року в галузі фізіології та медицини стали Девід Джуліус й Ардем Патапутян за дослідження рецепторів людини, що відповідають за температуру, біль і тиск.

Про це повідомили у твітері Нобелівської премії.

Що відкрили вчені?

Як очі сприймають світло, як звукові хвилі впливають на наше внутрішнє вухо та як різні хімічні сполуки взаємодіють із рецепторами в нашому носі й роті, створюючи запах і смак? Головне питання – як нервова система відчуває та інтерпретує наше оточення?

У науці досі було нерозв’язаним питання, як температура та механічні подразники перетворюються на електричні імпульси в нервовій системі. Девід Джуліус й Ардем Патапутян зробили відкриття в цій галузі.

Девід зумів ідентифікувати рецептор у нервових закінченнях шкіри, який реагує на нагрівання, завдяки речовині капсаїцин, що є їдким продуктом із перцю чилі.

Водночас Патапутян відкрив нові рецептори, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів, використавши у своїх дослідженнях чутливі до тиску клітини.

Що це змінює?

Відкриті канали дістали назву TRPV1, TRPM8 та Piezo.

«Ці відкриття дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод та механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати та адаптуватися до навколишнього світу», – повідомила Королівська академія наук Швеції.

Рецептори TRP є центральними для нашої здатності сприймати температуру. Канал рецепторів Piezo наділяє нас почуттями дотику та здатністю відчувати положення й рух частин тіла. Канали TRP і Piezo також сприяють численним додатковим фізіологічним функціям, які залежать від температури сприйняття або механічних подразників.

Наступні дослідження із цими відкриттями зосереджені на з’ясуванні їхніх функцій у різних фізіологічних процесах. Ці знання допоможуть у розробленні ліків для широкого спектра захворювань.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь