Спецпроєкти

Супутник-прибиральник: Китай боротиметься з космічним сміттям


Китай запустив у космос супутник, який прибиратиме космічне сміття. Супутник Shijian-21 успішно вийшов на заплановану орбіту.

Про це повідомляє агенція Xinhua.

Навіщо потрібен Shijian-21?

Супутник Shijian-21 був запущений о 9:27 ранку (за пекінським часом) ракетою-носієм Long March-3B. Цей запуск став 393-ю місією для ракет-носіїв цієї серії. Головним завданням цього супутника є тестування й перевірка технологій, що в майбутньому дозволять запобігати утворенню космічного сміття.

Що таке космічне сміття й чому воно небезпечне?

Космічне сміття – це тверді відходи космічної діяльності. Це можуть бути неробочі супутники, фрагменти супутників після вибухів або зіткнень, частини ракет-носіїв тощо. Наразі навколо Землі перебуває майже 128 млн шматків космічного сміття розміром більш як 1 мм, а також 34 тисячі частинок розміром більш ніж 10 сантиметрів.

Головною проблемою засміченості космосу є неспроможність місій повноцінно влаштовувати свої польоти. Через велику швидкість супутників космічне сміття може пошкодити їх і вивести з ладу. Вчені також зазначають, що в процесі накопичення сміття може почати падати на Землю, що становить велику небезпеку.

Також читайте

У NASA планують новий тестовий політ до Місяця на лютий.

До Південної Америки привезли телескоп вартістю 10 млрд доларів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь