Спецпроєкти

Вижити в умовах червоної планети: в Ізраїлі створили симулятор марсіанської бази


В пустелі Негев в Ізраїлі створили симулятор космічної бази на Марсі. Шестеро астронавтів намагатимуться вижити в умовах Червоної планети.

Про це повідомляє Haaretz.

Про учасників проєкту

У розробці проєкту марсіанського симулятора брало участь понад 200 науковців з 25 країн. Реалізувати прєкт вдалося за ініціативи Австрійського космічного форуму та підтримки космічних агентств Ізраїлю та Європи. Шість астронавтів із Австрії, Ізраїлю, Іспанії, Нідерландів, Німеччини та Португалії будуть жити на базі протягом трьох тижнів. Для астронавтів-учасників проєкту протягом 10 років розробляли спеціальні скафандри, які важать 50 кілограм. Щоб одягнути обладнання необхідно витратити три години, проте скафандр не потрібно знімати, щоб  рухатись, їсти та ходити до туалету. В обладнанні вбудовані спеціальні датчики, що відстежують стан здоров’я астронавтів.

 

Завдання проєкту

Шість астронавтів три тижні перебуватимуть у повній ізоляції від зовнішнього світу та проведуть низку експериментів. Серед них:

  • оцінка впливу умов довкілля Марсу на життєдіяльність;
  • відстеження тривожності та депресії астронавтів;
  • потужність обладнання для забезпечення зв’язку між Землею та Марсом.

У майбутньому ініціатори проєкту планують продовжити експеримент до року.

Чому в Ізраїлі?

Симулятор марсіанської бази створили у кратері Махтеш Рамон, в пустелі Негев в Ізраїлі. Махтеш Рамон – це одне з небагатьох місць світу, яке  найбільше схоже на Марс. Склад ґрунту та екстримальні умови найбільш наближені до умов на планеті. Дослідження проводились у 2018 році.

Нагадаємо, що раніше Ілон Маск розповідав, підкорення Марсу потребує людських жертв.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь