Спецпроєкти

У Франції схвалили перший у Європі безпілотний автобус – відео


У Франції схвалили перший у Європі безпілотний автобус, який курсуватиме дорогами загального користування.

Про це пише New Atlas.

Що відомо про безпілотний автобус?

Стартап EasyMile працював над безпілотним автобусом багато років поспіль. У 2015 році з’явився перший прототип EZ10. Його тестували в більш ніж 30 країнах у всьому світі, зокрема в Сінгапурі, у США, Фінляндії та в Австралії, здебільшого без водія за кермом.

Безпілотний автобус їздив самостійно, але мав віддаленого оператора. Стартап позиціює свій транспорт як автономне рішення для пересування по території приватних кампусів, фабрик, аеропортів та громад.

«Це важливий крок до реальної комерціалізації автономного водіння як на великих приватних об’єктах, так і на дорогах загального користування. Застосування нашої технології для переміщення людей та вантажів продовжують зростати, особливо в таких місцях, як кампуси, бізнес-парки, промислові об’єкти та плановані спільноти. Я в захваті від майбутнього, оскільки все більше й більше використовують інтелектуальний спільний транспорт», – каже генеральний менеджер EasyMile Бенуа Перрен. 

Остання версія EZ10 вміщує до 15 осіб, є м’які сидіння та індивідуальні ремені безпеки. Для людей з інвалідністю є автоматичний пандус і кріплення для інвалідних крісел.

Також розробники додали елементи для сонячного живлення, щоб збільшити хід електротранспорту.

EZ10 не потребує інфраструктури. Автобус слідує заздалегідь визначеним маршрутам або працює на вимогу через застосунок. Він може виявити та уникнути потенційні перешкоди за допомогою набору датчиків.

Може працювати в будь-яку погоду, навіть найбільш несприятливу, як-от сильний дощ, сніг, туман, температура від -15°C до 45°C.

Стартап вже має дозвіл на курсування шатла EZ10 дорогами Франції. Це перший подібний дозвіл, який видали на безпілотний транспорт.

Автобус вийде на дороги у вересні 2022 року.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь