Спецпроєкти

Штам «Омікрон»: ВООЗ просить не панікувати, на вивчення нового виду потрібно ще трохи часу


У ВООЗ заявили, що про штам «Омікрон» немає достатньо даних, які підтверджували б небезпеку нового виду вірусу.

Як вивчають новий штам?

Новий штам «Омікрон» зараз вивчають науковці в Південній Африці та в усьому світі. Вони намагаються зрозуміти, чим відрізняється цей вид від попередніх, як він передається та наскільки є небезпечним.

«Кількість людей із позитивним тестом зросла в районах Південної Африки, які постраждали від цього штаму. Але епідеміологічні дослідження тривають, щоб зрозуміти, чи це через “Омікрон”, чи інші фактори», – зазначили у ВООЗ.

Поки що невідомо, чи передається цей штам легше й швидше від людини до людини, і чи впливає на важчий перебіг захворювання, якщо порівняти з попередніми штамами.

«Розуміння рівня тяжкості варіанту “Омікрон” займе від кількох днів до кількох тижнів. Усі варіанти COVID-19, зокрема варіант Delta, який є домінувальним у всьому світі, можуть спричинити тяжке захворювання або смерть, особливо для найбільш вразливих людей. Тому профілактика завжди є ключовою», – нагадали у ВООЗ.

У Південній Африці зросла кількість госпіталізацій хворих на COVID-19, але у ВООЗ поки не зіставляють це з новим штамом. Причиною цього може бути й збільшення загальної кількості людей, які інфікуються.

Водночас регіональна директорка ВООЗ для Африки закликає не вводити заборони на перельоти в країни Південної Африки.

«Обмеження на поїздки можуть зіграти певну роль у частковому зниженні поширення COVID-19, але накладають важкий тягар на життя та засоби до існування», – сказала вона.

Країни, які планують вводити обмеження, мають все ж спиратися на Міжнародні медико-санітарні правила.

«Заборона подорожей не пояснена наукою, і вона не буде ефективною для запобігання поширенню цього штаму. Єдине, що зробить заборона на поїздки – завдасть додаткової шкоди економіці постраждалих країн і підірве здатність реагувати на пандемію, а також відновлюватися після неї», – наголосив президент Південно-Африканської Республіки Матамела Сиріл Рамафоса.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь