Спецпроєкти

Сьогодні Україна відзначає річницю Голодомору. Що потрібно пам’ятати?


У суботу, 27 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Він забрав життя близько 10 мільйонів наших громадян.

1932–1933 рр.

Головна причина Голодомору – репресивна політика комуністичної влади. Панівні верхівки хотіли ліквідувати спротив проти режиму та відродження української державності. За даними Міжнародної асоціації дослідників, Голодомор забрав життя близько 10,5 мільйонів українців.

Голодомор визнали геноцидом

У 2006 році Верховна рада України офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

Геноцид – народовбивство. Термін ввів у 1944 році польський юрист Рафаель Лемкін.

Наразі 16 держав визнали Голодомор геноцидом українців: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Мексика, Парагвай, Перу, Колумбія, Латвія, Литва, Польща, США, Угорщина, Португалія та Ватикан як окрема держава. Крім цього, ще вісім країн визнали Голодомор як акт винищення людства.

Водночас терміну «геноцид» немає в документах ООН, ЮНЕСКО та ПАРЄ. Там Голодомор визнали злочином проти людяності.

Росія досі заперечує факт геноциду. Крім цього, Голодомор не визнають геноцидом й у Великій Британії.

Заходи до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору

Цьогоріч, 27 листопада, в Україні о 16:00 приспустять державний прапор і пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, щоб згадати жертви масових голодоморів.

Окрім того, о 16:00 буде проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку». У цей час кожен може долучитися до вшанування пам’яті жертв Голодомору та встановити свічку на підвіконні. Акція є виявом скорботи за жертвами.

Також цього дня у столиці проведуть церемонії покладання квітів, тематичних композицій, встановлюватимуть лампадки та символічні атрибути до пам’ятних знаків, місць поховань жертв голодоморів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь