Спецпроєкти

Біржа Upwork додасть ПДВ для українських користувачів


Популярна фриланс-біржа Upwork почала надсилати українським користувачам сповіщення про те, що їм потрібно ввести свої податкові дані.

Про це повідомила менеджерка Upwork по Україні Катерина Божкова.

Що сталося

Із січня 2022 року Upwork за українським законодавством має сплачувати ПДВ зі своїх послуг. За нормами закону, ПДВ в Україні починають платити всі компанії-нерезиденти, які надають користувачам електронні послуги. Українським користувачам фриланс-біржі почали приходити повідомлення про те, що їм потрібно ввести свої податкові дані.

Як це працюватиме

Upwork повідомив усіх своїх користувачів про те, що він буде стягувати ПДВ за послуги фрилансерам й агентствам. Проте ПДВ нараховуватиметься не із заробітку фрилансера (earnings), а із сервісних послуг Upwork (сервісних комісій, конектів, plus membership-планів).

«Наприклад, якщо сума контракту – $100, сервісна комісія біржі – $20 (20%). Саме від цієї суми й нараховуватиметься ПДВ (20% або ж $4)», – пояснює Катерина Божкова.

Важливо розуміти, що якщо бізнес є індивідуальним або його заснував фізособа-підприємець на єдиному податку 5%, і в нього немає ПДВ, то до нього ці правила застосовуються, і Upwork буде стягувати 20%. Але якщо фрилансер представляє компанію або ФОП, який зареєстрований в Україні як платник ПДВ, він попадає у винятки, і Upwork не братиме з послуг для нього ПДВ.

Які дані вводити в податковій формі

У своєму акаунті потрібно вказувати не індивідуальний податковий номер і не податковий номер ФОП. У формі потрібно ввести номер платника ПДВ (у ньому 12 цифр). Він є в компаній-юросіб або ж у ФОП на 3-й групі з 3% податком і ПДВ. Є також можливість поміняти групу ФОП і перейти з єдиного податку 5% на податок 3% + ПДВ, але це тягне за собою складніші податкові звітності.

Докладніше ознайомитися з правилами оподаткування можна на сайті центру підтримки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь