Спецпроєкти

Підсумки року: в Україні цьогоріч зареєстровано менше компаній і більше ФОПів


Майже за весь поточний рік в Україні зареєстровано 37 975 нових компаній, що на 4%, або на 1,4 тис., менше, ніж торік.

Про це повідомляє YouControl.

Що сталося

За підсумками 2021 року (1 січня ‒ 15 грудня), було зареєстровано 37 975 нових компаній, що майже на 1,4 тисячі менше, ніж торік. Проти 2020 року було відкрито на 4% менше нових юросіб.

Натомість динаміка реєстрації нових приватних підприємців (ФОП) протилежна, кількість нових ФОПів зросла на понад 8%. Якщо торік українці відкрили 247, тисячі нових ФОПів, то цьогоріч їх уже створено 268,8 тисячі.

«Коливання кількості новостворених компаній та ФОПів у 2021 році в порівнянні з минулим роком не варто сприймати як свідчення якогось явного тренду, адже відмінності в кількості реєстрацій у межах +/-10% є близькими до статистичної похибки. Єдиний вагомий висновок, який можна зробити, поглянувши на цьогорічну статистику темпів відкриття нового бізнесу ‒ це те, що 2021 рік не виправдав покладених на нього надій, як рік бурхливого відновлення ділової активності. Навпаки, внаслідок кількох потужних коронавірусних хвиль, посилення карантинних обмежень, інфляційного тиску та відсутності структурних реформ, темпи економічного відновлення виявились млявими. Прогноз зростання ВВП довелось знизити, це все негативно відобразилось на темпах відкриття нових компаній, які потенційно могли бути значно вищими. Певне зростання кількості новостворених ФОПів має очевидну причину ‒ поки що сприятливий режим оподаткування даних суб’єктів господарювання», ‒ пояснює доктор економічних наук, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Якщо подивитися на кількість зареєстрованих компаній у 2021 році помісячно, то спостерігається більш-менш пропорційна активність. Дещо більше нових компаній зареєстровано за три місяці весни (10 749 юросіб із комерційною ОПФ) та три місяці осені (10 507 компаній). Місяць-лідер за кількістю відкриттів юросіб ‒ квітень (4095 реєстрацій). Найменша активність спостерігається взимку. Особливо на цьому фоні виділяється грудень ‒ усього 964 компанії за 15 календарних днів.

У разі з фізичними особами підприємцями ситуація інша. Найбільше нових підприємців у 2021 році зареєстровано саме в літні місяці ‒ 82 249 ФОПів. Найменша активність спостерігається взимку ‒ 48 806 новостворених. Як і в разі з юридичними особами комерційних ОПФ, грудень демонструє найнижчі показники. Усього 5711 ФОПів за пів місяця.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь