Спецпроєкти

Сьогодні християни святкують Різдво за Григоріанським календарем


У суботу, 25 грудня, Римо-католицька церква, а також більшість протестантських та православних церков світу святкують Різдво Христове. Це свято знаменує народження Ісуса Христа.

Історія свята

Уперше святкування Різдва 25 грудня задокументовано ще 336 року в Римській імперії за правління імператора Костянтина Великого. Проте наразі немає точної інформації про день народження Ісуса Христа. В історичних джерелах від IV ст. н. е. вказана умовна дата ‒ 25 грудня. Саме її на Ефеському церковному соборі офіційно встановили як дату святкування Різдва Христового. Традиція відзначати це свято 25 грудня в католиків та православних залишилася досі. Утім, роблять вони це за різними календарями.

Наразі 25 грудня Різдво святкують у більшості країн Європи, Африки, в Австралії, Індії, у Південній і Північній Америці. Україна, починаючи з 2017 року, святкує Різдво Христове двічі – 25 грудня та 7 січня. Так само двічі відзначають Різдво в Білорусі та Молдові.

Митрополит Епіфаній прогнозує, що протягом найближчих 10 років більшість українців перейдуть на святкування Різдва 25 грудня.

«Це найбільше пов’язано з традиціями всередині. Ми покликані проводити, найперше, просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити», – пояснює предстоятель ПЦУ.

Привітав християн західного обряду з Різдвом і президент Володимир Зеленський.

«Бережімо щодня те неймовірне відчуття єднання, яке панує в наших родинах і в наших серцях на Різдво! Бережімо себе, своїх близьких, бережімо Україну! У ці дні ми забуваємо про все погане, пробачаємо один одному образи, віримо в завтра, що наповнене злагоди, гармонії та миру», – каже президент.

Традиції святкування

У цей день заборонено:

  • фізично працювати;
  • прибирати;
  • влаштовувати скандали;
  • пліткувати та сваритися;
  • носити старий одяг;
  • відмовляти людям, які потребують допомоги.

Можна й потрібно ходити в гості одне до одного та обмінюватися маленькими подарунками: дарувати різні зимові затишні речі, наприклад шарфи, рукавички тощо, або сувеніри (статуетки, підвіски й т. д.). Загалом традиції католицького Різдва дуже схожі на традиції православного. Традиції передбачають ті самі 12 страв за столом, ті самі подарунки та заборони.

Відмінністю є те, що в католиків заведено колядувати саме 25 грудня. Цього дня діти ходять до сусідів у костюмах, співають та розповідають вірші, за що отримують цукерки, гроші та інші подарунки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь