Спецпроєкти

Зростання цін і зміни для платників податків: ВРУ прийняла податковий закон


Рада ухвалила в цілому податковий закон №5600. До нього було подано 11,5 тис. пропозицій та поправок, що є найбільшою кількістю за всю історію законотворення. Розповідаємо, що зміниться для платників податків.

Текст законопроєкту можна переглянути на сайті ВРУ.

Розширення повноважень органів контролю

Відтепер податкові органи можуть надіслати письмовий запит платнику податків щодо подання інформації. Це може бути реалізовано, якщо з аналізу податкової інформації було встановлено факти, які свідчать про порушення податкового законодавства. Тож це може стати підставою для проведення позапланових податкових перевірок.

За платниками податків закріплюється право не надавати інформацію, якщо її вже надавали за попередніми запитами податкової.

Окремі правила ПДВ

Новим законопроєктом скорочується до 365 днів строк реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної. Стільки ж днів зберігатиметься право на включення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі зареєстрованих податкових накладних. Раніше строк становив 1095 днів із дати складання такої накладної.

Платником акцизного податку стає виробник або імпортер

Згідно із законом 5600, акцизний податок відтепер сплачуватиме виробник та/або імпортер тютюнових виробів (тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, які використовують в електронних сигаретах) та алкоголю, який здійснює їхню реалізацію для роздрібного продажу суб’єктами господарювання. Тож тепер можна очікувати значне підвищення цін на продукцію.

Також зменшено строк отримання марок акцизного податку для імпортованих підакцизних товарів із п’яти до трьох робочих днів.

Сплата земельного податку

Законопроєкт 5600 розширює перелік підстав, за якими орган контролю може нарахувати земельний податок:

  • інформація з Державного земельного кадастру;
  • інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державних актів на землю, сертифікатів на право на земельні частки (паї);
  • рішень органів місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);
  • відомості з правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельну частку (пай).

Важливо, що для нарахування податку на підставі виданих землевласникам документів вони повинні їх надати до органу контролю.

Продаж нерухомості

Зміни у продажі нерухомості стосуються систематичного підходу. Якщо особа продає нерухомість втретє і далі, то продажі будуть оподатковуватися за ставкою 18% від чистого доходу. Якщо ж такі об’єкти нерухомості (третій і наступні) отримав платник у спадщину, то дохід від їхнього продажу оподатковується за ставкою 5%.

Зазначимо, що право на звільнення від оподаткування залишається, якщо це перший і єдиний продаж за звітний рік. Окрім цього, залишається і право на оподаткування доходу від продажу другого об’єкту нерухомості у звітному році за ставкою 5%.

Нові правила оподаткування будуть дійсними вже з нового року. Як наслідок може бути значне подорожчання нерухомості, тютюнових та алкогольних виробів, збільшення адміністративного тиску з боку ДПС, а головне – зниження інвестиційної привабливості України.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь