Спецпроєкти

2021 рік став п’ятим найспекотнішим роком за всю історію наукових спостережень


У службі ЄС зі зміни клімату заявили, що 2021 рік став п’ятим найспекотнішим роком за всю історію наукових спостережень.

Подробиці

2021 рік став п’ятим найспекотнішим роком і побив рекорд рівнів вуглекислого газу та метану в атмосфері, що нагрівають планету. Порівнюючи з доіндустріальним рівнем 150 років тому, середня глобальна температура у 2021 році була вищою приблизно на 1,2°C.

Також учені ЄС заявили, що останні 7 років були дуже теплими «з явним відривом». Водночас найспекотнішими називають 2020 та 2016 роки.

Також продовжує зростати кількість викидів вуглекислого разу та метану, а у 2021 році вони сягнули нових рекордних показників.

За словами вчених ЄС, уникнути глобального потепління та його наслідків, зокрема, допоможе зобов’язання Паризької угоди 2015 року спробувати обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C. Це вимагає скорочення викидів парникових газів приблизно вдвічі до 2030 року. Але поки що рівень газів в атмосфері лише зростає.

Зміна клімату посилила багато екстремальних погодних явищ, які охопили світ у 2021 році, від повеней у Європі, Китаї та Південного Судану до лісових пожеж у Сибіру та Сполучених Штатах.

«Ці події є яскравим нагадуванням про необхідність змінити наш спосіб життя, зробити рішучі та ефективні кроки до сталого суспільства та працювати над скороченням чистих викидів вуглецю», – сказав директор Служби зміни клімату Карло Буонтемпо.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь