Спецпроєкти

Хакери атакували сайти держустанов в Україні (хроніка)


У ніч із 13 на 14 січня відбулася хакерська атака на сайти держустанов, а також на портал сервісу «Дія».

Про це повідомило МОН.

Подробиці

«У зв’язку з глобальною атакою в ніч з 13 на 14 січня 2022 року офіційний сайт Міністерства освіти і науки тимчасово не працює», – заявили в МОН.

Не працювали сайти МЗС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінрегіону, Мінекології та «Дії».

«Внаслідок масованої хакерської атаки веб-сайти МЗС та низки інших державних органів тимчасово не працюють. Наші спеціалісти вже займаються відновленням роботи ІТ-систем. Перепрошуємо за можливі незручності», – заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

Над усуненням несправностей працюють спеціалісти, СБУ та кіберполіція.

Кіберполіція поки що не опублікувала жодних заяв.

В СБУ заявили, що під час кібератаки на сайти держустанов та портал «Дія» не відбулося витоку персональних даних. Служба безпеки України та Держспецзв’язку розслідують інцидент і збирають цифрові докази.

«У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та інші. На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за наявною інформацією, – не відбулося», – заявили в СБУ.

Заява Мінцифри

«Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. Роботу більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося. Інші сайти відновлять роботу найближчим часом», – заявили в Мінцифрі.

Також додали, що застосунок «Дія» працює без змін. Застосунок не зберігає жодних персональних даних, а лише підтягує вже наявну інформацію з інших державних ресурсів.

«Портал „Дія“ відключено, як і низку інших урядових сайтів. Це необхідно для локалізації проблеми та запобігання поширення атаки на інші ресурси», – додали в Мінцифри.

Аналогічну заяву опублікував Кабінет Міністрів України.

«Дані українців у безпеці, оскільки постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів», – пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відновлення роботи

Уже працюють сайти Кабміну та Міноборони.

Сайти МОН, МЗС, Державної служби надзвичайних ситуацій та портал «Дія» досі офлайн.

Реакція Європи

У ЄС засудили кібератаки на сайти держустанов України. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він додав, що відбудеться зустріч між комітетом ЄС з питань політики та безпеки та кіберпідрозділами, щоб оговорити , як відреагувати і допомогти Україні.

«Цього ранку ми дізналися про кібератаки проти України. Це заслуговує найсуворішого засудження. Ми вранці скликали термінову нараду послів політичного комітету, щоб подумати, як реагувати і яку технічну допомогу ми можемо запропонувати Україні, щоб посилити стійкість перед такими атаками», — заявив Жозеп Боррель журналістам.

Він додав, що ЄС передбачали, що це може статися.

«Важко сказати (хто за цим стоїть). Я не можу нікого звинувачувати, оскільки я не маю доказів, але ми можемо уявити», — додав глава дипломатії ЄС.

Читайте також:

Чи готова Україна до кібератак Росії? Пояснює експерт із кібербезпеки 

Чи готова Україна до масованих кібератак: коментар від Служби спецзв’язку та захисту інформації

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь