Спецпроєкти

Пояснюємо, кому, коли і де можна отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19


Із 6 січня 2021 року в Україні дозволили введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім вакцинованим особам віком від 18 років. Журналіст bit.ua зробив щеплення вакциною Pfizer, а тому розповість про всі подробиці отримання бустерної дози в цьому матеріалі.  

Кому та коли можна вводити бустерну дозу вакцини проти COVID-19

Її може отримати вакцинована особа віком від 18 років, яка вже раніше отримала дві дози вакцини проти COVID-19. Хоча МОЗ на сайті вказує про оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців – на практиці, якщо пів року не мине з моменту останньої вакцинації проти COVID-19 – ви не отримаєте бустерну дозу. Цей момент контролюють дуже ретельно. Наприклад, я був свідком, як жінку відмовилися вакцинувати, оскільки піврічний строк завершувався через 2 дні.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини (не плутати з бустерною дозою) проти COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після введення додаткової дози.

Яку вакцину можна отримати як бустерну?

Будь-яку з доступних. У МОЗ рекомендують віддавати перевагу мРНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, – незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим хто отримав щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

Саме комбінація Pfizer із CoronaVac показала найкращу імунну відповідь у людей.

В інтерв’ю BBC News Україна заступник міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив:

«Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88–90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність в середньому 92–95%».

Хоча професорка на кафедрі імунобіології та професорка кафедри молекулярної, клітинної біології і біології розвитку в Єльському університеті Акіко Івасакі зробила дослідження ефективності бустерної дози Pfizer після імунізації вакциною CoronaVac і зазначила у Twitter, що «реципієнтам CoronaVac можуть знадобитися дві додаткові бустерні дози для досягнення захисних рівнів, необхідних проти Omicron» (порівнюючи з тими людьми, які весь час вакцинувалися лише мРНК-вакцинами, – прим. ред.).

Якщо ж у наявності не буде вакцин Pfizer або Moderna, то бустерну дозу можна зробити вакциною CoronaVac.

Китайська компанія Sinovac стверджує, що третя доза вакцини CoronaVac ефективна на 94% проти штаму коронавірусу «Омікрон», повідомляє Nikkei Asia. Хоча в дослідженні університету Гонконгу зазначено, що бустерна доза вакциною CoronaVac не дає належного захисту проти штаму «Омікрон».

Чи потрібно заповнювати нові документи?

Ви заповнюєте бланк з особистими даними та даєте згоду на вакцинацію. Тобто це звична процедура для всіх, хто вже вакцинувався.

Лікарка в центрі вакцинації в ТЦ «Аркадія» у Києві сказала, що в застосунку «Дія» інформація про вакцинацію бустерною дозою з’явиться наприкінці січня. Щоб сформувати документ, потрібно буде надіслати запит в застосунку «Дія». Точну дату появи послуги в застосунку не назвали. Лише бустерна доза відображатиметься в міжнародному «зеленому» COVID-сертифікаті. Документ діятиме 270 днів від часу ревакцинації (9 місяців).

24 січня стало відомо, що за бустерну дозу через «Дію» нарахують ще 500 гривень.

Чому бустерна доза важлива?

На жаль, ефективність двох доз вакцин від перебігу COVID-19, зумовленому варіантом «Омікрон», значно нижча, як порівняти з варіантом «Дельта», і швидко знижується з плином часу.

За даними МОЗ, введення бустерної дози вакцинами Pfizer або Moderna (поки що дані різняться у випадку комбінації Coronavac із мРНК-вакциною як бустерною) наближає ефективність вакцин до 90% у запобіганні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19. Цю інформацію підтверджують дослідження CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань у США, – прим. ред.).

Чи безпечна бустерна доза?

У жовтні минулого року компанія Pfizer опублікувала дослідження за участю 10 000 учасників, у якому половина з них отримувала бустерну дозу, а половина – плацебо. У компанії не виявили нових побічних явищ, що означає, що це узгоджується з тим, що було помічено в попередніх дослідженнях.

Не спостерігалися випадки ускладнення міокардиту або перикардиту, запалення серцевого м’яза або зовнішньої оболонки серця.

Окрім того, CDC виявив, що реакції від третьої дози були дуже схожі на реакції після другої дози, а отже користь переважає будь-які ризики від прийому бустерної дози Pfizer або Moderna.

Хочу зазначити, що реакція мого організму на третю дозу була аналогічною реакції на другу дозу (а я зазначу, що колов різні вакцини Coronovac та Pfizer) – підвищення температури до 37,2 градуса, що трималася два дні, та відчутний біль у місці уколу.

Загалом усіх закликаємо робити бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Це захистить вас та ваших близьких від нового штаму коронавірусу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь