Спецпроєкти

Український стартап розробляє безшумний вітрогенератор для масового використання


Український стартап Sirocco Energy розробляє безшумний плоский вітрогенератор для масового використання.

Про це пише ecotown.

Що відомо про цей вітрогенератор?

Особливістю вітрогенератора від Sirocco Energy є те, що він призначений для міста. Решту видів вітрогенераторів потребують сильних вітрів, а розробка українського стартапу може вловлювати сотню маленьких потоків з різним напрямком.

Вітряк Sirocco Energy є абсолютно безшумним, тому його можна встановлювати на:

  • дахах багатоповерхівок,
  • на відкритих ділянках у місті,
  • поблизу бізнес-центрів,
  • супермаркетів тощо.

Серед технічних особливостей:

  • потужність генератора – до 30 кВт,
  • ширина – 5 метрів,
  • висота щогли – 14 метрів.

«За рахунок більшої кількості та іншого принципу руху лопатей, наша установка працює значно стабільніше та ефективніше в міських умовах. Лопать їде по треку, а не обертається навколо своєї осі, тому рівень вібрації в рази менший, ніж в традиційних вітряків. Значно менше і аеродинамічного шуму, тому ми можемо використовувати установки біля людей та неподалік міст», – пояснює головний операційний директор Sirocco Energy Тарас Водяний.

Вітрогенератор Sirocco Energy виробляє приблизно вдвічі більше енергії при тій самій номінальній потужності, ніж сонячні панелі. Наприклад, при швидкості вітру 3 м/с він генерує 100 кВт/год, а при швидкості в 4 м/с – 180 кВт. Тобто на 80% більше. Розробники заявляють, що спершу самі не могли повірити у такі результати.

Такий рівень потужності дозволить забезпечувати середньостатистичну однокімнатну квартиру на 18 днів. Тому вітрогенератор Sirocco Energy швидко окупиться. А якщо вдасться встановити його в місці, де є додатковий метр швидкості, то це станеться удвічі швидше.

«Експериментуючи при створенні вітряка для власних потреб і працюючи на виробництві традиційних вітряків, я бачив їх ключові недоліки – вібрація, високі навантаження, складність виготовлення, низька ефективність при турбулентному вітрі. Кілька років розробок дали результат-нам вдалося створити принципово іншу технологію, позбавлену вищевказаних недоліків: нам вдалося досягти високого коефіцієнта перетворення енергії вітрового потоку-0,52 при тому, що теоретичний максимум дорівнює 0,59», — засновник і технічний директор Sirocco Energy Олександр Приймак.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь