Спецпроєкти

У Сінгапурі презентували тестер для надшвидкої діагностики COVID-19


Вчені Наньянського технологічного університету Сінгапуру розробили портативний дихальний тестер, що діагностує коронавірус менш ніж за п’ять хвилин із точністю понад 95%. 

Про це повідомляє пресслужба Наньянського університету. 

Як працює дихальний тестер

Пристрій, що зовні нагадує алкотестер, містить чип із трьома датчиками розсіювання, прикріпленими до нанокубів срібла. Людина видихає (достатньо 10 секунд) і сполуки в її диханні хімічно взаємодіють із датчиками. 

Потім дослідники завантажують тестер у портативний спектрометр Рамана, який характеризує зв’язані сполуки на основі змін молекулярних коливань датчиків.

Переваги дихального тестера

Дослідники стверджують, що головними перевагами такого методу діагностики є швидкість і точність.

Якщо результату ПЛР-тесту треба чекати щонайменше декілька годин, то тестер видасть результат уже за 5 хвилин. Окрім того, таке тестування звільняє від неприємних відчуттів, що виникають під час взяття мазка носоглотки.   

Ідеться також про 95-відсоткову точність результатів. 

«Під час випробування на 500 добровольцях було отримано 0,1% хибно позитивних та 3,8% хибно негативних результатів, що відповідає точності лабораторних ПЛР-тестів», – сказано у пресрелізі університету. 

На думку дослідників, дихальний тестер також буде корисним для швидкого скринінгу людей, які відвідують великі зібрання, як-от конференції або весілля.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь