Спецпроєкти

В Україні створюють регулятор у сфері електронних комунікацій – контролюватиме діяльність операторів, провайдерів та надавачів поштових послуг


Президент Володимир Зеленський 10 лютого підписав Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України». 

Про це повідомляє пресофіс Міністерства цифрової трансформації України. 

Що робитиме регулятор 

Національна комісія буде визначати населені пункти без фіксованого інтернету, мобільного зв’язку та моніторити надання таких послуг, а також здійснювати державний нагляд за діяльністю операторів, провайдерів та надавачів поштових послуг. 

Окрім того, новий орган накладатиме регуляторні зобов’язання на постачальників електронних комунікаційних послуг і за необхідності буде застосовувати адміністративно-господарські санкції. 

Серед обов’язків Національної комісії також здійснення позасудового врегулювання спорів між споживачами та операторами й позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури. 

Чому такий регулятор необхідний

У Мінцифрі вважають, що створення комісії допоможе Україні інтегруватися до Єдиного цифрового ринку ЄС. Зазначено, що сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. 

«Єдиний цифровий ринок з ЄС дасть Україні нові можливості доступу до онлайн-ринків та е-послуг країн ЄС. Спростить приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо», – сказано в заяві.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь