Спецпроєкти

Як під’єднатись до мережі іншого мобільного оператора. Інструкція


Якщо ви опинились поза зоною досяжності свого мобільного оператора, у вас пропав мобільний зв’язок, можна спробувати перемкнутися на мережу інших операторів. Безпрецедентна подія в історії мобільного зв’язку у світі: Україна запроваджує внутрішній роумінг під час війни. Збережіть собі інструкцію, як це зробити.

Усі національні оператори мобільного зв’язку України: Vodafone, Київстар, lifecell разом з Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку запускають  національний роумінг в Україні.

Як підключитись до мережі іншого оператора. Всі пункти обов’язкові:

  1. Відключити автовибір мережі
    на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор,
    на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі.
  2.  Знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL.
  3. Якщо зареєструватися не вдалось, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу.
  4. Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

А тут покрокова відеоінструкція від Міністерства цифрової трансформації:

Важливо: раз на день намагатись «повернутись» (підключитись) до мережі свого оператора: вручну або увімкнувши автовибір мережі.
Тарифікація зберігається відповідно до тарифного плану вашого оператора.

Розробники звертають увагу на те, що підключення національного роумінгу передбачає значне навантаження на мережі операторів. Відтак це може впливати на якість роботи деяких послуг. Кожен із операторів перепрошує за можливі незручності, але такого раніше не робила ні одна країна у світі, тож багато чого доводиться виправляти «на ходу».

Варто додати, що перш за все нацроумінг буде запроваджено у кілька етапів:

  • спочатку Харківська, Херсонська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Луганська, Кіровоградська, Миколаївська області,
  • потім Чернігівська, Житомирська, Черкаська та Вінницька області,
  • а згодом по всій території України.

Від редакції додамо, що варто навчити своїх батьків, можливо сусідів чи інших знайомих людей літнього віку робити таке перемикання між мережами заздалегідь. А у випадку, якщо ви бачите розгублену людину, яка просить у вас подзвонити, не віддавати свій телефон, а спробувати провести таку процедуру на її мобільному.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь