Спецпроєкти

Перша допомога домашнім тваринам у воєнний час: що потрібно знати?


Головний інструктор курсів першої допомоги «Save a Life» Михайло Думнич розповів, як допомогти, якщо внаслідок воєнних дій тварина поранилися, отримала перелом чи обпеклася, та як психологічно підтримати домашнього улюбленця, якщо вам довелося змінити місце проживання.

Перед тим як надавати першу допомогу, пам’ятайте:

  1. «Хороший рятівник — живий рятівник». Якщо трапилася кризова ситуація, у якій ви й ваші рідні вціліли, але постраждав кіт або пес — спершу переконайтеся, що небезпека минула. Лише якщо вашому життю та здоров’ю нічого не загрожує, ви можете прийти на поміч тварині.
  2. Ветеринари, з яким консультувалися представники курсів, поділилися спостереженнями: коти та собаки вельми живучі. Навіть після опіків і втрати крові собаки здатні вижити й одужати, а коти виживають і відновлюються після різних поранень. 
  3. Чужих домашніх улюбленців треба рятувати з особливою обережністю. Щонайменше тварина може вас сильно подряпати чи покусати, при гіршому сценарії — ще й заразити інфекцією чи сказом.  

Три найпоширеніші травми домашніх улюбленців під час війни

Кровотеча

Вогнепальні чи осколкові поранення, рани від ріжучих предметів або отримані внаслідок самооборони ушкодження — на жаль, ситуацій, що можуть призвести до втрати крові багато, проте послідовність дій для порятунку буде однаковою. 

Що робити при кровотечі у тварини:

  1. Переконайтеся, що небезпеки немає і тільки в цьому випадку зупиняйте кровотечу. Бажано, щоб вам хтось допомагав тримати тварину.
  2. Будьте обережні: попросіть когось зафіксувати лапи улюбленця, щоб вас не подряпали; накиньте псу на голову куртку (чи щось інше) та тримайте її, аби вас не вкусили. Маєте намордник – надягніть його на тварину. 
  3. Знайдіть та промийте місце ушкодження водою, якщо вона є. 
  4. Візьміть клаптик тканини або бинт (підійдуть і марлевий, і еластичний). Накладіть на рану тугу пов’язку. Якщо обмотуєте грудну клітку чи живіт, не перетискайте їх, переконайтеся, що тварина вільно дихає.
  5. Якщо ви рятуєте кота, він агресивний і не дає до себе підступитися – обгорніть його курткою чи ковдрою, покладіть в коробку/переноску. 
  6. Терміново везіть домашнього улюбленця до ветеринара.

Перелом

Руйнування будівель через влучання ракет чи осколків може стати причиною переломів у тварин. 

Як діяти: 

  1. Закритий перелом визначити складно, точно перевірити можна тільки кінцівки: якщо тварина не може ступати на лапку, тоді вона зламана. Не перев’язуйте місце перелому – через анатомічні особливості кота/собаки у вас не вийде надовго його зафіксувати, а тварині буде боляче.
  2. Якщо можете, промийте місце відкритого перелому і накрийте рану бинтом/тканиною, щоб туди не потрапив бруд. Як і при закритому переломі, не намагайтеся його перев’язати, бо можете погіршити ситуацію. 
  3. Зателефонуйте до найближчої ветеринарної клініки: можливо, вони зможуть приїхати і забрати тварину. Якщо ні – доставте її до ветеринара самостійно.

Опіки 

Котяча і собача шерсть швидко займається і не менш інтенсивно горить, проте їхня шкіра має щільний жировий шар, що не дає вогню обпалити тулуб. Також, крім хутра, до вогню чутливі ніс, вуха, подушечки лап і рогівка очей. 

Як допомогти тварині при опіках: 

  1. Заберіть її подалі від вогню (чи іншого джерела опіків).
  2. Щоб зменшити біль та охолодити місце опіку, поливайте цю ділянку прохолодною водою (близько 20 градусів).
  3. Якщо обпечені лапи, вуха чи морда, не мастіть їх жодними регенераційними бальзамами – домашня тварина буде їх стирати і злизувати, що погано вплине на її травну систему.
  4. Ви зробили все можливе. Далі викличте ветеринара чи відвезіть тварину до ветклініки.

Психологічна допомога: як допомогти улюбленцеві адаптуватися

Загалом собаки непогано переносять дорогу й переїзд. Якщо на новому місці пес матиме свій куточок з улюбленим лежаком, м’ячем чи іншими іграшками, і перші кілька днів ви будете поруч та приділятимете йому достатньо уваги — тварина досить швидко заспокоїться і сприйматиме нове місце як домівку. 

Кошачі ж самі собою більш невротичні і потребують тривалішої адаптації. Для них також важливо, щоб їх пестили й заспокоювали, а у новій оселі були знайомі речі з запахом дому. 

Відповідальне ставлення до допомоги

Ветлікарні в Україні не зобов’язані повноцінно лікувати чи утримувати врятованого улюбленця до повного відновлення, вони можуть лише надавати першу допомогу. Тому, аби чужа тварина отримала реальний шанс одужати і жити повноцінно,  намагайтеся не тільки доставити її до ветеринара, але й потурбуватися про її подальшу долю.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь