Спецпроєкти

Як захистити свій телефон від хакерів


У воєнний час захист телефонів від атак зловмисників є не просто необхідним, а життєво важливим. bit.ua пояснює, як шахраї можуть хакнути ваш смартфон, які симптоми зловмисного втручання, як це можна виправити, а головне – як цього запобігти. Спойлер – оновлювати ОС та мобільні застосунки, не залишати телефон без нагляду та користуватися VPN-ом, антивірусом і здоровим глуздом.

Що частіше зламують – телефони чи комп’ютери?

Один із шкідливих міфів – нібито до атак зловмисників схильні лише комп’ютери, а не телефони. 

Дійсно, смартфони навряд чи можуть спіймати саме віруси (принаймні айфони, для Android ймовірність є). Проте зловмисники можуть атакувати телефони іншим чином: через шкідливе програмне забезпечення та за допомоги шахрайських хитрощів. Статистика підтверджує: приблизно 60% з усіх кібератак у світі припадає на мобільні пристрої. 

Які ознаки того, що телефон зламали

Вікна з рекламою, особливо непристойного характеру;

дзвінки або повідомлення з вашого телефону, яких ви не робили;

ви перестали отримувати вхідні дзвінки. Це може свідчити, що ваша SIM-карта клонована та вашим акаунтом користується хтось інший;

швидке розрядження батареї – ймовірний сигнал, що на вашому телефоні у фоновому режимі працюють застосунки, які запустили зловмисники;

часті збої у роботі телефона – зависання екрана або неочікуване закриття або перезапуск додатків.

застосунки, які ви не встановлювали;

підозріла активність у ваших соцмережах, яка може свідчити, що хтось заволодів до них доступом.

Як перевірити, чи дійсно смартфон зламали?

Якщо підозрюєте, що хтось перехоплює ваші дзвінки, скористайтеся кодом *#61# з панелі «Клавіші» для перевірки. В ідеалі у вас мають бути вимкненими опції переадресації дзвінків, як на цьому прикладі:

Якщо з’ясується, що вашу переадресацію дзвінків «Увімкнено» (і ви цього не робили), скористайтеся кодом ##61#, щоб скасувати цю небажану переадресацію.

Ще один корисний код для перевірки: *#004# – дізнаєтеся, чи не перехоплює хтось вашу лінію, коли ви поза доступом, з кимось розмовляєте, відхиляєте дзвінок або не відповідаєте на нього. 

Якщо результат перевірки невтішний, скористайтеся кодом ##004# з клавіатури набору телефонного номера, щоб скасувати ці шахрайські підключення.

Як боротися з хакерською атакою телефону?

Видаліть незнайомі застосунки.

Запустіть додатки або програми для захисту від шкідливих програм.

Перевстановіть систему.

Змініть пароль.

Повідомте своїх контактів (у соцмережах та у телефонній книжці), щоб вони не переходили за посиланням та не переказували гроші на рахунки за проханнями, які нібито опубліковані від вашого імені.

Для користувачів Android-телефонів: якщо у вас рутований телефон, скористайтеся додатком SuperSU, щоб скасувати рутування телефону.

Зв’яжіться зі своїм оператором, якщо підозрюєте, що ваша SIM-карта була клонована зловмисниками.

Як завчасно запобігти хакерській атаці смартфона?

За статистикою близько 80% атак на мобільні пристрої стається через мобільні додатки. Тому регулярно оновлюйте всі застосунки, а також проводьте ревізію вже встановлених та видаляйте ті, якими не користуєтеся.

Також вчасно оновлюйте операційну систему свого смартфона. iOS та Android регулярно випускають оновлення з серйозними покращеннями системи безпеки.

Завантажуйте додатки лише з офіційних джерел (App Store та Play Store).

Уникайте перепрошивки свого смартфона. 

Увімкніть двофакторну автентифікацію. Для цього перейдіть до Параметри > Apple ID > Пароль і безпека > Двофакторна автентифікація.

Використовуйте складний пароль. 

Завжди тримайте телефон при собі, не полишайте його без нагляду та не давайте його стороннім особам. 

Знайте, як дистанційно замикати свій телефон. Find My iPhone (для iOS) та Find My Device (для Android) можуть не тільки визначити місцеперебування пристрою, який був загублений або вкрадений (за умови, що він не вимкнений), але й заблокувати його та видалити всі дані, щоб вони не потрапили до рук зловмисників.

Не підключайтеся до публічного Wi-Fi.

Не натискайте на вікна з рекламою, що випливають.

Не переходьте за посиланнями у листах та повідомленнях, отриманих з незнайомої адреси.

Використовуйте VPN та антивірус. VPN зашифровує ваш трафік та захищає телефон від шахраїв, а антивірус може виявити шкідливі програми на вашому пристрої та заблокувати їх.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь