Спецпроєкти

Що таке свідоме споживання і як воно формує нашу повсякденність?


проєкт за підтримки бренду glo™

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну чи нікотину.

За останні три місяці ми всі багато чого усвідомили. Наприклад, як важливі люди поруч і як сильно ми любимо свою країну попри все. А ще зрозуміли – для життя нам не потрібно так багато речей, а гортання стрічки 24/7 не покращує стан.

Відмова від зайвого і залишення в житті тільки необхідного і важливого – це концепція усвідомленого споживання та реалій сьогодення. Про те, як оптимізувати простір, перестати купувати зайве і позбутися звички залипати в соцмережі, поговорили з коучем з самореалізації Інною Турчик.

Це друга стаття серії корисного для українців спецпроєкту за підтримки бренду glo™, в якому bit.ua випускатиме матеріали, що підтримуватимуть жителів України в непрості часи і допомагатимуть адаптуватися до нових реалій.

Що таке свідоме споживання?

Це перш за все розуміння того, що і як ви споживаєте; пауза, яку ви робите перед тим, як почати споживання будь-чого – інформації, розмов, речей, завдань.

Щодня ми споживаємо величезну кількість не лише матеріальних речей, їжі, а й інформації, і не завжди це відбувається свідомо. Тому свідоме споживання – насамперед свідоме розподілення своєї уваги і енергії.

Почнемо розбиратися. Що робити, якщо постійно витрачаєш кошти на непотрібне? Як перестати завалювати квартиру покупками, які не знадобляться?

Під час війни ми зрозуміли, що для нас є цінним і важливим, а що зайве і його можна залишити позаду. Це стосується не тільки речей, а і звичок, думок, моделей поведінки, стосунків.

Для початку потрібно проаналізувати, що у вас є, і переоцінити, чи дійсно ці речі вам потрібні. 

Основний лайфхак – робити усвідомлені паузи перед будь-якими покупками і ставити питання – чи дійсно я зараз цього хочу? Чи дійсно це мені потрібно? 

Дуже хороша вправа – не робити покупку миттєво, а повернутись до неї через 3-4 дні. Якщо у вас все ще буде бажання і думка не покине, ця річ чи послуга може принести вам цінність і це ваш вибір, а не навʼязана маркетологами потреба. Якщо за кілька днів ви забудете про неї – скоріше за все, це був імпульс.

Якщо ми хоч трохи вмикаємо нашу префронтальну кору, яка відповідає за аналіз інформації, можемо більш спокійно і виважено робити покупки.

Хаотичний шопінг – одна із вивчених моделей поведінки, яка не завжди є найбільш корисною. Потрібно шукати інші більш дієві методи саморегуляції, які не призводять до зайвих речей вдома і витрат з бюджету.

Як очистити квартиру від зайвих речей?

Одна з найкращих стратегій, про яку я колись дізналась із блогу The Minimalists – уявити, що ви кудись переїжджаєте. 

Автори блогу радять зібрати речі в коробки, ніби ви дійсно переїжджаєте, і потім просто почати жити 30 днів, витягаючи речі з коробок. Ті речі, які ви будете діставати і користуватись ними, дійсно потрібні. А все інше, скоріше за все, не знадобиться. 

Ви можете продовжити експеримент, але вже за місяць стає очевидно, що якісь речі ви не витягували жодного разу і, можливо, варто їх віддати чи продати.

Розхламлення дому я рекомендую робити поступово. Це досить енергозатратне заняття, і можна просто перевтомитись, не отримавши жодного задоволення.

Спробуйте звільняти одну кімнату в тиждень – таким способом я за 1,5 місяці повністю очистила квартиру від зайвого.

Розбирайте речі під музику чи улюблений серіал. 

Можна також запросити друзів чи рідних для допомоги: це часто дуже зближує.

Що робити з речами, які вже не потрібні, та віддавати шкода? Як перестати прив’язуватися до речей і навчитися цінувати мінімалізм?

Дуже часто є дійсно ті речі, які шкода віддавати. Я не бачу нічого поганого в тому, щоб речі несли певні емоції і спогади, але іноді їх забагато.

Ви можете задуматись над питанням – що вам дає ця річ? Наприклад, є сукня, яку ви вже не надягаєте, та вам здається, що колись ви все-таки одягнете її – так чого відкладати? Якщо ви не користуєтесь якоюсь річчю зараз і не користувались останні шість місяців – подумайте, може, комусь вона зараз могла б стати у нагоді. Зараз багато людей потребують одягу, тому ви зможете позбутися зайвого і допомогти іншим.

Для мене мінімалізм – не про малу кількість речей. Це про те, що кожна річ має значення і потрібна мені. Мінімалізм – це памʼятати все, що я маю, і користуватись цим. 

Коли кожна річ виконує певну функцію в житті, вкрай важливо, щоб вона приносила ще й естетичне задоволення.

У новому девайсі glo hyper+ UNIQ є різнокольорові бічні панелі, які можна поєднувати на свій смак: наприклад, скомбінувати червоно-чорні чи трендові синьо-жовті кольори.

Надлишок інформації – це теж неусвідомлене споживання. Як позбутися звички скролити стрічку соцмереж з ранку до вечора?

Важливо розуміти, що вам дає перебування в соцмережах і яку користь ви отримуєте. Іноді шкоди може бути більше, ніж користі. Та часто ми отримуємо глибоке спілкування, корисну цінну інформацію і ресурс від споглядання краси.

Тому варто домовитись із собою про певні правила, які будуть не надто суворими, але допоможуть утримувати фокус уваги. Наприклад, не користуватись телефоном до 9 ранку і після 9 вечора (страшно, знаю, але повірте – ви дізнаєтесь новини, якщо вони дійсно важливі).

Також можна спробувати не брати телефон під час прийомів їжі або зробити спальню вільною від електронних пристроїв чи хоча б ставити їх подалі від ліжка. Це допоможе краще налаштуватись на сон і відпочивати ефективніше. 

Встановіть час, коли ви заходите в соцмережі: це додасть вам уважності, адже ви не будете щоразу тягнутися за телефоном, коли нудно. Насправді спершу будете – але потім зрозумієте, що це звичка, яка проходить, якщо докласти трішки зусиль.

Спробуйте придумати якийсь сигнал, як тільки берете телефон у руки – наприклад, зробити глибокий вдих і видих або порахувати до п’яти, подивитись на предмети довкола чи небо. І якщо дійсно вам зараз треба залізти в соцмережі – робіть це. Якщо це просто імпульс – подумайте, чого хотілося б насправді.

Їсти усвідомлено: як перестати забивати холодильник тим, що не встигаєш з’їсти? 

Найкращий лайфхак – знати себе і свої харчові звички. Можна планувати свої прийоми їжі приблизно хоча б на кілька днів вперед. Для цього складіть список ваших улюблених продуктів, з яких ви точно щось готуєте впродовж тижня.

Найбільше ми купуємо непотрібного, коли просто заходимо в магазин за чимось одним після роботи, а виходимо з цілим пакетом. Хаотичності в покупках допоможе уникнути похід в магазин раз на тиждень зі списком або замовлення продуктів онлайн. Якщо щось забули, можна докупити чи дозамовити. 

Мати список звичних сніданків, обідів і вечерь допоможе не витрачати цінний ресурс мозку на постійні обдумування, а що б поїсти. Крім того, ви викидатимете менше продуктів.

Дуже круто буде просто сісти разом і описати кілька ваших улюблених страв, які інгредієнти потрібні і повісити на холодильник. Можете змінювати їх щотижня або щомісяця. 

Як закріпити звичку не купувати непотрібне і не засмічувати свій інфопростір? Скільки часу може на це знадобитися? 

Можна зробити невеликий челендж – цілий місяць не купувати нічого нового, крім їжі і необхідних речей. За 30 днів можна впровадити нову звичку бути більш усвідомленим в покупках в житті. 

Найкраще заручитись підтримкою друзів чи близьких, які можуть підтримати на шляху. Розкажіть їм про свою ідею купувати менше, споживати більш свідомо, і поділіться мотивацією.

Якщо ви просто одного дня перестане щось купувати чи викинете старі речі – це круто. Але коли ви розповісте комусь про це і вас підтримають, буде простіше переходити до нової звички. Разом з близькими буде легше помічати, коли ви повертаєтесь до старої поведінки, і не здаватись на шляху.

Мені допомагає ведення щоденника, де щотижня в неділю ввечері я підбиваю підсумки. Ви теж можете давати собі відповідь на питання:

Які речі цього тижня зʼявились в моєму житті?

Чи це було свідоме споживання?

Що я зробив/ла добре і пишаюсь собою?

Що можна було зробити краще і що я покращу наступного тижня?

Головне – будь-яку нову звичку впроваджувати не починаючи з критики себе. Ви змінюєтесь і вчитесь новому тільки в безпечному середовищі. Перш за все створіть його для себе самі і будьте собі добрим другом. Хваліть себе за успіхи, помічайте їх та радійте їм.

Як відрізнити усвідомлене споживання від хаотичного викидання всього підряд і відписок навіть від важливих інфоканалів? 

Є один чудовий спосіб: коли ви хочете чомусь сказати ні, спробуйте перевірити чи готові ви цьому сказати однозначне ТАК. І простий спосіб очистити простір – все, чому ми не кажемо ось таке 100% ТАК – це ні.

Ще один спосіб, який подіяв для мене дуже добре – відписатись від майже всіх в соцмережах і провести таким чином 2-3 тижні.

За цей час я помітила, що за декотрими людьми я дуже скучила, тому підписалась знову. А деякі підписки так ніколи не повернулись, що для мене означало правильний вибір. 

Памʼятайте – інформації завжди буде більше, ніж ви можете її осягнути. Потрібно брати відповідальність, коли ви даруєте свою увагу, і робити цей вибір, поки його не зробили за вас. 

Які найбільші плюси усвідомленого споживання і чи є мінуси?

Найбільша цінність – відчуття контролю за своїм життям: коли споживаєш те, що обираєш ти, а не те, що обирають за тебе.

Усвідомлене споживання – це коли стає більше речей, які дають ресурс, а не забирають.

В моєму випадку менша кількість речей у домі привела до того, що я менше прибираю і складаю речі, маю більше структурності в домі, він більш ергономічний та організований. Це простір, в якому можна втілювати ідеї, а не витрачати час на його підтримання і обслуговування.

Простір повинен служити вам, а не ви йому, щоб ви мали енергію на те, що дійсно хочеться втілювати, і відчувати наповненість життя.

Мінусом усвідомленого споживання може бути тільки стан, в якому ви це робите. Важливо не потрапляти в пастку перфекціонізму і дозволяти собі іноді робити щось за покликом серця, не завжди замислюватись над цим довго і все аналізувати. Якщо зберігати баланс, вчитись слухати свої істинні потреби і бажання та відпускати те, що вже не дає цінності, мінусів я не спостерігала.

Якщо людина, наприклад, колекціонує статуетки чи збирає величезну бібліотеку, чи співвідноситься її хобі з усвідомленим споживанням?

Усвідомленість – не про обмеження, а про чітке розуміння цінності того, що ти колекціонуєш.

Здебільшого люди починають колекціонувати щось не тому, що не можуть зупинитись. Колекціонування дає їм щось більше, ніж просто предмети: можливість проявити себе, показати свої цінності, розвивати допитливість.

Колись я думала, що збирати бібліотеку не має сенсу для мене, адже тоді доведеться їх ввозити з собою, коли я переїжджатиму. Та зараз розумію: книги, які я обираю для своєї бібліотеки – точно не для одноразового прочитання. Я хочу повертатись до них, перечитувати, знаходити для себе нові грані думок авторів – і саме в цьому є цінність. 

Усвідомлене споживання – це спосіб витрачати менше енергії через клопоти із зайвими речами. Водночас це можливість додати в своє життя більше того, що допомагає тобі зростати і ставати кращим, почувати себе більш впевнено і творити.

Бренд glo™ і редакція bit.ua бажають, щоб ви знаходили простір для нового та оточували себе тільки приємними речами, які вас надихають!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram