Спецпроєкти

Екоактивісти облили пюре картину Клода Моне «Стоги сіна». Так вони намагалися привернути увагу до кліматичної катастрофи


Активісти групи Letzte Generation («Останнє покоління») в неділю облили картопляним пюре картину «Стоги сіна» французького імпресіоніста Клода Моне, що експонується в музеї Барберіні в Потсдамі. Про це повідомляє видання Bild.

Подробиці

На відео з твітеру, які поширила організація «Останнє покоління», видно, як двоє активістів виливають на полотно пюре, а після цього приклеюють долоні до стіни біля картини.

Загалом до акції долучилися четверо активістів.

«Люди голодують, люди замерзають, люди помирають – ми перебуваємо в кліматичній катастрофі, а все, чого ви боїтеся, – томатний суп або картопляне пюре на картинах… Ця картина не матиме значення, якщо ми будемо змушені боротися за прожиток», – пояснила мету акції одна з активісток.

«Знаєте, чого я боюся? Ця наука каже, що ми не зможемо прогодувати наші сім’ї в 2050 році. Чи потрібно картопляне пюре на картині, щоб ви почули? Ця картина нічого не буде варта, коли ми будемо воювати через їжу. Коли настане момент, коли ви нарешті почуєте, а не просто продовжуватимете, як раніше?» – також сказала вона.

Прессекретарка музею Барберіні Каролін Штранц підтвердила облиття картини картопляним пюре. Поки що точно не відомо, якої шкоди завдано полотну внаслідок акції.

Картину оцінюють у 110,7 мільйона доларів.

Це не перша подібна акція за останній час: минулого тижня активістки групи Just Stop Oil облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога «Соняшники», виставлену в Національній галереї в Лондоні.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь