Спецпроєкти

Скільки вимушених переселенців планують повернутися додому – звіт ООН


Після року повномасштабного вторгнення рф понад 13 мільйонів українців вимушено покинули свої домівки. Серед них майже вісім мільйонів зареєстровані в Європі та понад п’ять мільйонів залишається в Україні. Про це йдеться у звіті ООН у справах біженців.

Подробиці 

У ООН провели третій раунд опитувань щодо намірів українців повертатись у свої домівки: 

  • Переважна більшість українців з  тимчасовим захистом і внутрішньо переміщених по Україні – близько 77% і 79% – хочуть колись повернутися додому. 12% опитуваних планують зробити це протягом наступних трьох місяців

«Основними перешкодами, що заважають українцям повертатися, є проблеми з безпекою в районах їхнього проживання. Інші проблеми стосуються доступу до базових послуг, зокрема електроенергії, водопостачання та охорони здоров’я, можливостей працевлаштування та достатнього житла, на які війна справила величезний негативний вплив», – йдеться у звіті. 

  • Українці, які планують повернутися додому протягом наступних трьох місяців, були переважно старшого віку та стикаються з проблемами інтеграції у країнах Європи. 
  • Близько 18% опитаних українців все ще не вирішили, чи повертатися додому:

«Ми не можемо думати про майбутнє, поки ситуація в Україні не змінюється і незрозуміло, як довго вона буде такою. Наразі можливо думати лише про сьогодення», – зазначив один з учасників опитування.

У попередньому матеріалі ми розповідали, скільки українців не вірили у можливість повномасштабного вторгнення, як готувались до війни та якою бачать Перемогу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь