Спецпроєкти

Українські видавництва продовжують публікувати більше книжок російською, ніж вимагає закон – подробиці


16 українських видавців перевірять на дотримання вимог законодавства про державну мову, повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

Подробиці

За даними Книжкової палати, у 2022 році видавництва видали українською мовою менше, ніж передбачено законом.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» видавець зобов’язаний видавати державною мовою не менше 50% усіх виданих ним упродовж календарного року назв книжкових видань. 

Ця вимога не поширюється на продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи нацменшин України за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

16 липня 2022 року набрала чинності стаття 188-52 Кодексу про адміністративні правопорушення. Згідно з нею порушників закону про застосування державної мови у книговиданні можуть притягнути до відповідальності. Їм загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн).

Раніше ми повідомляли, що київська муніципальна книгарня «Сяйво книги» збирає книги для шпиталів. Усі охочі можуть принести українську та світову класику (крім російської), фантастику, комікси, популярні книги сучасних українських та зарубіжних авторів.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь