Спецпроєкти

Міноборони не підтримує закон про реєстроване партнерство – причини


Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт  №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», який дозволить одностатевим і різностатевим парам укладати партнерство. Про це йдеться у пропозиціях міністерства, опублікованих на сайті уряду. 

Подробиці 

Законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу, але «водночас відповідно до статті 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка», наголошують у Міністерстві.

Але у законі «реєстроване партнерство не є шлюбом та не є перешкодою для укладення шлюбу між реєстрованими партнерами». У випадку реєстрації шлюбу партнерство припиняється.

Також Міноборони називає дискримінаційним положення наступних статей: 

  • Стаття 13 передбачає ситуацію, коли військовий подає заяву на реєстрацію  партнерства, то це вважається підтвердженням факту надання згоди. Таку можливість передбачили  через ситуації, коли військові не можуть бути присутніми на реєстрації через виконання обов’язків;
  • Стаття 14 пропонує наділити командирів військовослужбовців правом засвідчувати акт реєстрації партнерства у випадках, якщо один чи обоє реєстрованих партнерів/-ок є військовослужбовцями. В умовах воєнного стану факт реєстрації шлюбу між різностатевими військовими може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, який складає командир військовослужбовця.

Зауваження у міністерстві мають також до твердження у пояснювальній записці законопроєкту «про тисячі військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити свої стосунки з одностатевими партнерами чи партнерками»

«Інформація… потребує додаткового вивчення у зв’язку із відсутністю в Міністерстві оборони України відповідних даних», – йдеться у відповіді. 

Раніше ми повідомляли, що у Верховній Раді подали законопроєкт про цивільні партнерства, який дозволить реєструвати одностатеві стосунки.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь