Спецпроєкти

Сьогодні в український прокат виходить «Дюна: Частина друга» Дені Вільнева


29 лютого в український кінопрокат виходить фільм «Дюна: Частина друга» Дені Вільнева. Це продовження науково-фантастичної історії, знятої за романами письменника-фантаста Френка Герберта.

У першій частині «Дюни» зіграли Тімоті Шаламе в ролі Пола Атріда, Ребекка Фергюсон в ролі леді Джесіки та Оскар Айзек в ролі герцога Лето Атріда. Також до акторського складу стрічки долучилися Зендая, Джейсон Момоа, Хавʼєр Бардем, Стеллан Скашгорд, Дейв Батіста та інші.

До акторського складу другої частини Дюни долучилися Леа Сейду, Остін Батлер, Аня Тейлор-Джой, Флоренц Пʼю, Крістофер Вокен та інші.

«Дюна. Частина друга» вже йде в мережах українських кінотеатрів.

Попередні невдалі екранізації «Дюни»

Перенести творіння Френка Герберта на екрани намагався режисер Алехандро Ходоровський. Він мав (або, принаймні, казав про) величезні плани: це міг бути наймасштабніший фантастичний багатосерійний фільм, в якому падишаха-імператора зіграв би Сальвадор Далі, декораціям та одягом займалися б коміксист Жан «Мебіус» Жиро та Ганс Рудольф Ґігер, а музику написали б Pink Floyd та Magma.

Проєкт не реалізували, бо він став би занадто дорогим навіть для тодішнього Голлівуду, а також відлякував спонсорів, студії та продюсерів хронометражем, який Ходоровський не планував скорочувати (десь 14 годин).

Реалізувати екранізацію вдалося Девіду Лінчу. Втім, стрічка вважається однією з найменш вдалих у його фільмографії, та і сам Лінч зазвичай не любить про неї говорити. Остаточна версія стрічки – лише маленька частина з того, якою її бачив режисер: хронометраж під тиском продюсерів сильно скоротили, Лінча не допустили до фінального монтажу, а також стрічку дознімали, коли режисер сильно захворів.

«Дюна» Лінча свого часу з тріском провалилася в прокаті та отримала розгромні рецензії. Втім, в екранізації 1984-го – з застарілими спецефектами та типовими лінчевськими прийомами – все ж викликає ностальгію в деяких фанатів Герберта та з плином часу не здається настільки провальним фільмом.

Також мало хто згадує міні-серіал «Дюна Френка Герберта», сценаристом і режисером якого є Джон Гаррісон. До акторського складу долучилися Алек Ньюман у ролі Пола Атріда, Вільям Герт у ролі герцога Лето Атрейдеса та Саскія Рівз у ролі леді Джесіки , а також Ієн Макніс у ролі барона Харконнена та Джанкарло Джанніні у ролі падишаха імператора Шаддама IV.

Серіал не став культовим, але отримав непогані відгуки від критиків і глядачів.

Відгуки на фільм «Дюна: Частина друга»

Зараз Rotten Tomatoes стрічка Дені Вільнева 97% позитивних відгуків від критиків з позначкою «Сертифікована свіжість», а на Metacritic експерти оцінили його на 78 балів зі 100.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь