Спецпроєкти

Врятована від перепродажу та перекроювання спадщина. Ком’юніті «Спільний спадок» передало Музею Івана Гончара понад 40 рідкісних українських народних речей


15 березня проєкту «Спільний спадок» виповнюється рік. За цей час комʼюніті, яке починалося як маленька краудфандингова ініціатива, зберегло і передало до Музея Гончара понад 40 рідкісних українських народних речей.

До Музею передали сорочки з рідкісними взорами різних регіонів, стародавні торбинки, кожухи, рушники, вишиті картини та навіть давню ікону на склі з Буковини, якій понад 100 років. Частину речей подарували учасники спільноти: вони віддали родинний спадок, речі з власних колекцій або навіть самостійно купували предмети, яких бракує в колекції Музею. 

З першого дня проєкт існує спільнокоштом — на внески однодумців на Patreon. Близько половини речей вдалося купити саме завдяки підписникам. 

Зліва направо: запаска І пол. ХХ ст. Львівська область, Жидачівський район. Кожух, Поч. ХХ ст. Волинська область, м. Нововолинськ.

Що«Спільний спадок» передав до Музею

Усього за рік до Музею передали понад 40 речей, зокрема обрядових предметів і колекцій світлин. Одна з таких речей — вишита картина, зроблена у засланні донькою січового стрільця, Ганною Михайлівною Баранецькою. Волею радянської влади молодість Ганни пройшла в таборах Іркутської області та Казахстану – але жінка продовжувала плекати любов до рідного дому вдалині від нього.

Картина вишита, 1947 р. Вишита під час перебування на засланні в Казахстані. Авторка Ганна Михайлівна Баранецька 1926 р. н.

Також зворушлива історія – у врятованого рушника з голубами. Його на початку 1940-х років у селі Мамайка (зараз село Северинка в Кіровоградській області) вишивала ще дитиною пані Люба — разом з сестрою та матір’ю вони чекали батька Михайла з війни та вишиваючи, співали молитви, аби попросити миру та щоб батько був живий.

Рушник вишитий «Голуб миру». Поч. 1940-х рр. Кіровоградська область, с. Мамайка (зараз с. Северинка). Вишитий пані Любою

Сайт проєкту
Patreon
Інстаграм

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь