83k

  • Be in trend
  • Життя
  • Культура
  • Люди
  • Тести
  • Be in tech
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • BIT Video
  • Колонки
Спецпроєкти
Партнерські
Кар'єрний навігатор
Купуй Українське
  1. BIT.UA
  2. Блоги
  3. Юлія Терлецька
  4. Крафтове виробництво та благодійні напої. Тренди української міксології (і рецепти популярних коктейлів)

Крафтове виробництво та благодійні напої. Тренди української міксології (і рецепти популярних коктейлів)

Колонка Алкоголь

SHARE TWEET POCKET

Останні чотири роки видались важким випробуванням для коктейльної індустрії в Україні. Covid-19 та повномасштабне вторгнення, здавалось б, унеможливлювали розвиток, заробіток та просто існування барів. Але ж ні, водночас із десятками закладів, які зачинялись, відкривалось стільки ж, адже нескорений та працьовитий дух українців має проявлення у будь-яких видах діяльності без винятку.

Колись фокус був на відпрацюванні меню світової класики, а останнім часом з’являється все більше національних авторських варіацій. Вони поєднують в собі спадщину, традиції та інновації, у приготуванні використовуються різноманітні українські інгредієнти, алкогольні напої та техніки приготування.

Наприклад, для фудперингу тепер пропонують Vodka Martini разом з тартаром з української яловичини. Бари, ресторани та споживачі загалом вмотивовані підтримувати український бізнес, тому навіть вітчизняна кераміка та скло потихеньку виходять із тіні та знаходять своє місце в сервіруванні закладів.

Почали більш активно пропагувати використання локальних інгредієнтів, таких як мед, горіхи, ягоди, трави та інші, і в коктейлях. Це дало поштовх розвитку так званої «української міксології» та створенню унікальних напоїв, які відображають культурні та національні особливості України.

Які особливості української міксології та чим це зумовлено – поділюсь п’ятьма основними пунктами з власних спостережень.

Локальний вибір

Широкого ужитку та популярності набуває крафтове українське виробництво – тоніків, комбучі та міцних алкогольних напоїв, адже у 2020 році монополію на виробництво спирту зняли, та незабаром український потенціал має всі шанси відкритися на повну.

Обирати українське стало трендом планетарного масштабу. Його ж підтримали й українські власники бізнесу, ставши більш відкритими до невеликих місцевих виробників. Використовувати українське в коктейлях не завжди дешевше, але завжди цікавіше, пристрасніше, приємніше.

Лагідна українізація

Загальний дух піднесення та патріотизму спільно з обмеженнями щодо логістики певних інгредієнтів з-за кордону сприяв зміні фокуса у барменів та шеф-кухарів на локальні інгредієнти. Це дало початок цікавим міксам із яблуками Симиренка, буряком, каштаном, журавлиною, черемшею, медом, липою тощо.

Так, наприклад, бар-менеджер SpicyNoSpicy Костянтин Бойко створив коктейль «Жовта Стрічка».

Рецепт коктейлю Yellow Strip / Жовта Стрічка (SpicyNoSpicy)

горілка Nеmiroff De Luxe 30 мл, 

грушовиця 15 мл

яблучний кордіал сорту Симиренко 45 мл

декілька горошинок чорного перцю (щоб всі пам’ятали що насипають окупантам ЗСУ). 

 

 

В головних ролях

Неабиякої популярності набувають коктейлі на основі горілки – як у світі, так і локально в Україні. Якщо порівняти тренди запитів у Google щодо коктейлів, то у 2022 році 4 з 8 мали у складі горілку, тоді як у 2021 році таким був лише один коктейль.

У Parovoz Speakeasy Bar готують популярний класичний коктейль 200 («двохсотий»), який раніше був відомий як «White russian». 

Нещодавно на «Ukrainian Gastroshow» Джонні Кларк — американський шеф-кухар з українським корінням — попросив мене приготувати улюблений коктейль його бабусі, що була родом із Харкова, Vodka Gimlet. 

Горілка та джин нерозлучні та часто взаємозамінні. У барах все частіше почали цікавитися Vodka Martini, Vesper (горілка + джин), Vodka&Tonic, Vodka Gimlet. Хоча історично ці коктейлі асоціюються із джином, але горілка все ж вийшла із тіні і приваблює споживачів.

Коктейлі-волонтери

Разом із українською горілкою поширюються коктейлі-волонтери, покликані збирати кошти на потреби постраждалого населення, відбудування міст та підтримки ЗСУ.

У багатьох містах України щодня продаються коктейлі, проспонсоровані виробниками алкоголю або є ініціативою самого закладу. Таким є вищезгаданий коктейль-волонтер «Жовта Стрічка». Він присвячується незламним людям, які продовжували підтримати зв’язок з Україною, перебуваючи під окупацією.  Усі кошти від його продажу йдуть на допомогу постраждалим від війни.

#StandWithUA

Разом із тим, на міжнародній та локальній арені виділяються жовто-блакитні коктейлі, напої із символікою України. Світ тягнеться до українського, цінує нашу експертизу, захоплюється нашою силою духу. Щобільше, іноземні гості захоплюються рівнем експертизи українських бартендерів, відмінним сервісом у поданні класики та її авторському переосмисленні.

Завершити хотіла б коктейлем, який мене надихає.

Рецепт коктейлю «МРІЯ»

горілка Nemiroff Rested in Barrel – 50 мл

лікер фіалки – 10 мл

лікер мараскіно – 15 мл

лимонний фреш – 20 мл

жовта вишня для декору

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Поділитися: SHARE  TWEET  POCKET 
Наші колумністи
Тетяна Полянська
HR-директорка в групі компаній Андрія Крупкіна
Наталія Мудрак
Talent Acquisition Lead у PlantIn
Андрій Крупкін
засновник компанії «Бюро продажів»
Олег Цегельник
автор каналу Crypto Oleg
Ми в Телеграмі
підписуйтесь
  • Життя
  • Люди
  • Тести
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • Карта сайту
  • Про bit.ua
МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ
83k

bit.ua - медіа про життя як воно є і технології, що на нього впливають. Все на одній платформі: я і tech. наукпоп. культура. секс. соціальні проєкти. тести. Використання матеріалів bit.ua можливе тільки з активним посиланням на сайт bit.ua.
Редакція: editor@bit.ua Щодо реклами звертайтеся на пошту adv@bit.ua. Медіа-кіт за посиланням.
Розробка сайту Партнер по SEO Netpeak
curved-arrows Created with Sketch. більше новин