Крафтове виробництво та благодійні напої. Тренди української міксології (і рецепти популярних коктейлів)
Останні чотири роки видались важким випробуванням для коктейльної індустрії в Україні. Covid-19 та повномасштабне вторгнення, здавалось б, унеможливлювали розвиток, заробіток та просто існування барів. Але ж ні, водночас із десятками закладів, які зачинялись, відкривалось стільки ж, адже нескорений та працьовитий дух українців має проявлення у будь-яких видах діяльності без винятку.
Колись фокус був на відпрацюванні меню світової класики, а останнім часом з’являється все більше національних авторських варіацій. Вони поєднують в собі спадщину, традиції та інновації, у приготуванні використовуються різноманітні українські інгредієнти, алкогольні напої та техніки приготування.
Наприклад, для фудперингу тепер пропонують Vodka Martini разом з тартаром з української яловичини. Бари, ресторани та споживачі загалом вмотивовані підтримувати український бізнес, тому навіть вітчизняна кераміка та скло потихеньку виходять із тіні та знаходять своє місце в сервіруванні закладів.
Почали більш активно пропагувати використання локальних інгредієнтів, таких як мед, горіхи, ягоди, трави та інші, і в коктейлях. Це дало поштовх розвитку так званої «української міксології» та створенню унікальних напоїв, які відображають культурні та національні особливості України.
Які особливості української міксології та чим це зумовлено – поділюсь п’ятьма основними пунктами з власних спостережень.
Локальний вибір
Широкого ужитку та популярності набуває крафтове українське виробництво – тоніків, комбучі та міцних алкогольних напоїв, адже у 2020 році монополію на виробництво спирту зняли, та незабаром український потенціал має всі шанси відкритися на повну.
Обирати українське стало трендом планетарного масштабу. Його ж підтримали й українські власники бізнесу, ставши більш відкритими до невеликих місцевих виробників. Використовувати українське в коктейлях не завжди дешевше, але завжди цікавіше, пристрасніше, приємніше.
Лагідна українізація
Загальний дух піднесення та патріотизму спільно з обмеженнями щодо логістики певних інгредієнтів з-за кордону сприяв зміні фокуса у барменів та шеф-кухарів на локальні інгредієнти. Це дало початок цікавим міксам із яблуками Симиренка, буряком, каштаном, журавлиною, черемшею, медом, липою тощо.
Так, наприклад, бар-менеджер SpicyNoSpicy Костянтин Бойко створив коктейль «Жовта Стрічка».
Рецепт коктейлю Yellow Strip / Жовта Стрічка (SpicyNoSpicy)
горілка Nеmiroff De Luxe 30 мл,
грушовиця 15 мл
яблучний кордіал сорту Симиренко 45 мл
декілька горошинок чорного перцю (щоб всі пам’ятали що насипають окупантам ЗСУ).
В головних ролях
Неабиякої популярності набувають коктейлі на основі горілки – як у світі, так і локально в Україні. Якщо порівняти тренди запитів у Google щодо коктейлів, то у 2022 році 4 з 8 мали у складі горілку, тоді як у 2021 році таким був лише один коктейль.
У Parovoz Speakeasy Bar готують популярний класичний коктейль 200 («двохсотий»), який раніше був відомий як «White russian».
Нещодавно на «Ukrainian Gastroshow» Джонні Кларк — американський шеф-кухар з українським корінням — попросив мене приготувати улюблений коктейль його бабусі, що була родом із Харкова, Vodka Gimlet.
Горілка та джин нерозлучні та часто взаємозамінні. У барах все частіше почали цікавитися Vodka Martini, Vesper (горілка + джин), Vodka&Tonic, Vodka Gimlet. Хоча історично ці коктейлі асоціюються із джином, але горілка все ж вийшла із тіні і приваблює споживачів.
Коктейлі-волонтери
Разом із українською горілкою поширюються коктейлі-волонтери, покликані збирати кошти на потреби постраждалого населення, відбудування міст та підтримки ЗСУ.
У багатьох містах України щодня продаються коктейлі, проспонсоровані виробниками алкоголю або є ініціативою самого закладу. Таким є вищезгаданий коктейль-волонтер «Жовта Стрічка». Він присвячується незламним людям, які продовжували підтримати зв’язок з Україною, перебуваючи під окупацією. Усі кошти від його продажу йдуть на допомогу постраждалим від війни.
#StandWithUA
Разом із тим, на міжнародній та локальній арені виділяються жовто-блакитні коктейлі, напої із символікою України. Світ тягнеться до українського, цінує нашу експертизу, захоплюється нашою силою духу. Щобільше, іноземні гості захоплюються рівнем експертизи українських бартендерів, відмінним сервісом у поданні класики та її авторському переосмисленні.
Завершити хотіла б коктейлем, який мене надихає.
Рецепт коктейлю «МРІЯ»
горілка Nemiroff Rested in Barrel – 50 мл
лікер фіалки – 10 мл
лікер мараскіно – 15 мл
лимонний фреш – 20 мл
жовта вишня для декору