Спецпроєкти

Померти й дозволити жити іншим: як організувати екологічний похорон


Люди забруднюють довкілля впродовж усього свого життя, а сучасний спосіб похорону чи кремації шкодить екології ще й після смерті.

Нові правила екологічного похорону й сучасні стартапи намагаються змінити цю ситуацію. bit.ua розібрався, як завершити своє життя й одночасно закінчити власний вуглецевий слід.

Що не так із традиційним похороном?

Цвинтарі займають багато місця й забруднюють ґрунт

На фото – Петропавлівське міське кладовище Чернігова

В Україні існує 33 тисячі кладовищ і колумбаріїв. Однак велика їхня кількість уже заповнена. У Львові відкрите для нових поховань лише одне кладовище, у Києві – два. Загалом Україні потрібно приблизно 500 нових кладовищ.

Кладовища вже займають багато місця, а займатимуть ще більше. Для розчищення цього місця вирубують ліси. Наприклад, у Львові знищать 26 гектарів лісу під нові кладовища. Також дерево використовують для виготовлення домовин.

І це не єдиний вид забруднення довкілля. Перед похороном тіло бальзамують для естетичнішого вигляду. Для бальзамування зокрема використовують формальдегід, який із тіла потрапляє в ґрунт.

Це досить токсичний хімікат, який може викликати рак.

Окрім цього, до складу труни може входити гума, пластик, різні метали, які також забруднюють довкілля й не розкладаються.

Що не так із кремацією?

Не забруднює ґрунт, проте забруднює повітря

Для кремації необхідне паливо, а це щороку виділяти більш ніж 7 мільйонів тонн вуглекислого газу.

Також спалення тіла разом із труною продукує бензол, пропілен, ацетон, акролеїн, толуол і ртуть.

Кремацію не можна вважати екологічним поводженням із тілами.

Правила зеленого похорону

Щоб зробити похорон екологічним, треба дотримуватися декількох досить простих правил.

  1. Жодного бальзамування й використання хімікатів. Тіло має бути максимально природним.
  2. Ховати або без труни, або зробити труну з матеріалів, що розкладаються. Перевага надається обертанню тіла бавовняною тканиною. Але можна використовувати домовини з картону, лози або простого необробленого дерева.
  3. Не використовувати бетонний / кам’яний пам’ятник. Якщо хочеться якось позначити місце поховання, краще посадити дерево або квіти, або ж кущі.

Окрім цього, існує багато приватних компаній, які пішли далі та пропонують технологічні рішення.

Компостування людини

Американський стартап Recompose пропонує «природне органічне відновлення». Якщо простіше – компостування тіла. Якщо ще простіше – стати добривом.

Тіло пропонують покласти в насичений бактеріями рослинний матеріал на 30 днів. За місяць тіло розкладається настільки, що його можна використовувати в сільському господарстві.

Щоправда, таке поводження з мерцями легальне лише в штаті Вашингтон, закони інших штатів і країн поки не готові до компостування тіл.

Стати поживою для грибів

Компанія Coeio пропонує зелений похорон у спеціальному костюмі зі спорами грибів.

Тіло розкладається й стає поживним середовищем для грибочків. Плюс не тільки в тому, що завдяки чомусь мертвому розвивається щось живе.

Гриби також витягують токсини з довкілля. Тож продукти розкладання збиратимуться не в ґрунті, а в грибниці.

Перетворитися на дерево

Італійські дизайнери створили «Капсулу світу» (Capsula Mundi). Це біорозкладна капсула у формі яйця, мертва людина в ній перебуває в позі ембріона.

Її хоронять під саджанцем молодого дерева. Капсула розкладається й відкриває кореневій системі доступ до поживних речовин.

У такий спосіб цвинтар перетворюється на ліс.

Екологічні домовини

Перелічені способи поховання пропонують значно змінити підхід до похорону. Багато людей до цього не готові, та й самі компанії теж, переважно американські чи європейські.

Проте є спосіб зробити похорон значно екологічнішим, замінивши лише один елемент – труну.

У Дніпрі у 2018 році презентували серію екологічних домовин із картону. На них можна наносити різні принти, вони витримують до 105 кілограмів.

На Дрогобиччині плетуть домовини із вербової лози – зовнішньо вони схожі на кошики.

#bit.ua
Читайте нас в
Telegram
Мы в Телеграме
подписывайтесь