Спецпроєкти

10 найважливiших літературних подiй Києва: фестивалі, презентації, читання та ярмарки


Screen Shot 2013-11-06 at 7.06.19 PM

За останні кілька років серед різноманітних подій київської афіші можна побачити анонси літературних заходів. Поетичні вечори, начитки п’єс, презентації нових книжок, зустрічі з письменниками… Ми вирiшили зробити огляд літературних подій Києва: що варто уваги та за чим варто слідкувати, щоб бути в курсі всіх останніх тенденцій в українській літературі.

Перше, що варто зазначити, літературні події у Києві існують регулярні та разові, що проводяться на різних локаціях. Регулярні літературні заходи проводяться більш-менш систематично, в одному і тому ж закладі і незмінним літкуратором. Разові літературні заходи – це здебільшого фестивалі й події, які відбуваються у літературному житті столиці раз на рік, але масштабно та з потужною освітньою програмою.

Презентацiї та зустрічі в Книгарні “Є”

QKMaGuqFWOI
Книгарня “Є” – це мережа книгарень, яка має свої магазини не тільки у Києві, а і у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Вінниці, Тернополі, Володимирі-Волинському. Вони часто влаштовують презентації книжок, тематичні дискусії, зустрічі з українськими та закордонними авторами, лекції. Всі їх заходи так чи інакше пов’язані з книжками, котрі є беспосередньо в їхньому магазині. Таким чином вони популяризують свої нові надхождення, але головною мето є знайомство українського читача із сучасними іменами в літературі.

Також серед заходів часто є зустрічі з іноземними авторами, яких привозять Гете-інститут в Україні та Польський інститут у Києві. Так, нещодавно у них відбулися вечір словенської літератури, презентація збірок Ірини Савки «Осиний мед дикий» та Мар’яни Савки «Пора плодів і квітів», зустріч з Юрієм Макаровим та презентація його роману «За чверть десята», зустріч з французьким політологом Філіпом Рено, презентація книжок Любка Дереша «Остання любов Асури Махараджа» та «Миротворець» та багато інших. А вже в цей четвер, 7 листопада, в книгарні на Спаській пройде презентація роману Наталки Сняданко «Фрау Мюллер не налаштована платити більше».

Слідкувати за програмою можна на сайті книгарні “Є”.

Адреси: магазини у Києві – вул. Лисенка, 3; вул. Спаська, 5; пр. Повітрофлотський, 33/2

Вхі на заходи вільний

Заходи у Смолоскипі

534315_393761127357169_1649000922_n
Українське видавництво “Смолоскип” має багату історію: воно було створене в іміграції та перевезене до України лише за часів Незалежності. Навколо видавництва в Україні вже протягом 20 років формується своя літературна середа. При видавництві існує книгарня, в якій і відбуваються різні літературні заходи. Вона дуже невелика, та в її камерних стінах буває просто неймовірно затишна атмосфера.  Тут часто проходять поєтичні вечори – лауреати конкурсу української поєзії Смолоскип читають свої вірші. Також у книгарні та у приміщеннях партнерів відбуваються різні лекції та зустрічі. Наприклад, зараз проходить цикл лекцій історика мистецтва Ігоря Дудника, присвячених ювілею кирилівської писемності.

Стежити за заходами можна на сайті “Смолоскипу”.

Адреса: вул. Межигірська,21

Вхід на заходи вільний

Поетичні марафони та вечори у Купідоні

-8ftCHhh7kQ

Кнайп-клуб “Купідон”, який розташований на розі вулиць Пушкінської та Прорізної, є місцем зустрічі української літературної спільноти. На барі висить фотографія відомого письменника Олександра Ірванця, а в меню навіть можна почитати його вірш. З постійною періодичністю там проводяться літературні читання та зустрічі зі знаними письменниками та поетами. Влітку в стінах “Купідону” пройшов Поетичний марафон 2013, де свої нові твори представили молоді українські поети Артем Полежака, Тарас Малкович, Анна Малігон, Олег Коцарев та інші; ще раніше відбувся творчий вечір Любка Дереша, а також зустрічі з багатьма сучасними письменниками, поетами, літераторами.

Слідкувати за їх заходами можна на сторінці у Facebook.

Вхід на заходи: від бескоштовного до 100 грн.

Акції Літфесту

bbSc83OlwA8
Ресурс Літфест влаштовує різні літературні акції, наприклад, місяць тому відбулися Фінські читання. Серед їх проектів фестиваль відеопоєзії “Cyclop”, Літературний салон: поети Ірландії, проект «Поетична Пошта», проект «Wordyssey», “Поезія без компромісів”, “Тбілісоба на Андріївському”. Також Літфест проводить різноманітні творчі зустрічі та презентації, в тому числі у вже згаданому “Купідоні”.

За їх програмою можна стежити на сторінці у Facebook та на сайті.

Книжковий Арсенал

0ikNUwSmVWk
Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” – найбільша подія літературного життя Києва та й загалом всієї України, яка збирає провідні українські видавництва та авторів і за допомогою потужної програми знайомить читачів із ними. В рамках фестивалю відбуваються зустрічі з українськими та зарубіжними письменниками, філософами та поетами, лекції, майстер-класси, читання, дискусії, а також працюють друкарські майстерні, виставки графіки, ілюстрації та шрифту. Наступний Книжковий Арсенал відбудеться навесні 2014 року і щоб не пропустити цю подію, варто слідкувати за ними на їх сторінці на Facebook.

Київські Лаври

8crS2P5BBQo
Міжнародний фестиваль поезії «Київські Лаври» вважається наймасштабнішим та найавторитетнішим фестивалем сучасної поєзії на пострадянському просторі. Засновником і беззмінним організатором фестивалю є журнал про сучасну культуру «ШО». Київські Лаври привозять до столиці літераторів із Росії, Грузії, Білорусі, Латвії, Польщі та інших країн. Як стверждують експерти зі сфери, цей захід є дуже важливим аби розуміти себе у контексті, він показує, якою є наша російськомовна література й яким є літературний “продукт” сусідніх країн.

Слідкувати за датами наступного, вже IX фестивалю, можна на сайті журналу “Шо”.

ГогольFest

1380052_552692061453118_417227629_n
В цьому році літературна програма знову повернулася на ГогольFest. У рамках цілісного літературно-мистецького проекту «Генезис» (куратор Олександр Михед) відбулося багато презентацій академічного літературознавства, вечорів молодої поезії, презентацій нових книг Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Юрія Макарова та книги Роберта Вальтера у перекладі Юрія Андруховича. Залишається сподіватися, що такаж само насичена, а то і більше, програма буде і в наступному році.

За літературною програмою ГогольFest у наступному році можна слідкувати на їх сайті.

Книжкова ярмарка “Медвін”

medvin-7
Книжкова ярмарка “Медвін” колись була гучною подією літературного життя. Зараз вона все ще існує, проте втратила свої позиції – видавництв там щороку менше, проте літературні акції та День дитячої книжки все ще проводяться. Організатори створювали там цікавий міжмистецький діалог: були акції, на яких, наприклад, письменники готували на кухні їжу, а потім пригощали нею читачів та читали тексти.

Наступний книжковий ярмарок “Медвін” відбудеться 5-7 грудня в КиївЕкспоПлазі. А слідкувати за новинами можна на їх сторінці на Facebook.

Заходи у книгарні “Чулан”

Snzd15Ytv0Y
Нещодавно невеличка незалежна книжкова крамниця “Чулан” переїхала (тепер вони знаходяться за адресою ул. Б. Хмельницкого, 16-22) і тому їх заходи на деякий період припинилися. Проте вже у скорому часі вони обіцяють відновити традицію затишних дружніх вечорів – концертів, поетичних читань та презентацій книжок і журналів. І вже в цю п’ятницю, 8 листопада, вони запрошують на презентацію нового сьомого номеру літературно-художнього і соціокритичного журналу «ПроStory”.

Їх новини та заходи можна відслідковувати на сторінці у Facebook.

Літературні вечори у “Майстер Класі”

Books
Наразі літературні вечори започаткував і Будинок культури та освіти “Майстер Класс” – щовівторка віднедавна там почав відбуватися Літературний салон. Формат цих зустрічей – бесіди про літературу між читачами, авторами, експертами й любителями, перегляди екранізацій, читки п’єс, музика і живопис в поезії, прозі й драматургії. Листопад у Літературному салоні пройде у компанії дуже різних романістів, представників британської літератури.

Слідкувати за оновленнями тем зустрічей можна на їх сайті.

Вхід вільний

Фото: Оксана Боровець, repor.to/osadchyi, Чулан, Книжковий Арсенал

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь