Спецпроєкти

Самоосвіта, доступна всім: безплатні курси, лекції та подкасти


Освіта досі залишається своєрідним привілеєм, та, на щастя, ситуація щороку змінюється на краще. З’являється все більше варіантів самоосвіти, для яких вам потрібні тільки комп’ютер або ноутбук / телефон та інтернет. Зібрали безплатні курси, лекції та подкасти, які допоможуть вам дізнатися нове, опанувати корисні навички або навіть здобути професію мрії.

Безплатні онлайн-курси й лекції

Prometheus

На українській освітній платформі Prometheus є безліч курсів на різну тематику – від IT та бізнесу і від журналістики до психології.

На сайті є можливість вибрати безплатні курси – серед них можна знайти такі:

Повний перелік курсів можна подивитися за посиланням.

Coursera

Освітня платформа, де можна зареєструватися і безплатно проходити курси від передових університетів та компаній світу. Серед напрямків: розвиток, бізнес, IT, вивчення мов тощо.

Значна частина курсів англійською, та можна знайти й ті, що перекладені українською або містять субтитри.

Після успішного проходження курсів ви отримаєте сертифікати Coursera, які можна вказувати в резюме.

EduHub

Це соціальний проєкт від КМДА, метою якого є надати можливість усім охочим безплатно набути або покращити soft skills, які мають попит на ринку праці.

Учасники Хабу можуть набути та підтвердити відповідним сертифікатом практичні навички, які необхідні для:

  • отримання роботи та побудови успішної кар’єри в компанії своєї мрії;
  • відкриття власної справи;
  • саморозвитку.

На платформі можна знайти безплатні курси з продажів і комунікацій, управління командою, екології, ораторського мистецтва, критичного мислення, маркетингу, розвитку пам’яті та інші.

WiseCow

Це вільний відеолекторій, мета створення якого – подарувати можливість людям зі всієї України безплатно навчатися нового прямо вдома.

Сайт має дев’ять розділів:

  • література;
  • кіно;
  • мистецтво;
  • музика;
  • журналістика;
  • театр;
  • історія;
  • мода та соціум;
  • міста.

Кожен із курсів складається з 10 відеолекцій та 10 додаткових матеріалів. Лекції присвячені не тільки світовій історії, а й українській зокрема.

Серед лекторів – літературний критик Євген Стасіневич, кінознавець Лук’ян Галкін, директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків, журналісти Юрій Макаров та Микола Вересень, музичний критик Ігор Панасов, доктор історичних наук Георгій Касьянов та інші.

Хоча сайт і соцмережі WiseCow доволі давно не оновлюються, безплатні лекції є доступними, і їх можна подивитися будь-коли.

TEDx Talks

TED – це конференція, яка запроваджена у 1984 році. На ній виступали й виступають винахідники, нобелівські лавреати, письменники, науковці, актори, музиканти, художники. 

Теми, які висвітлюють спікери, найрізноманітніші – тут можна знайти виступи про прогнози на майбутнє, про інновації та технології, розвиток критичного мислення, освіту та багато іншого.

Безплатно дивитися лекції можна на YouTube-каналі TEDxTalks.

Медіабіль

Незамінний подкаст для тих, хто робить або збирається робити медіа. СЕО Української правди Андрій Боборикін у випусках подкасту спілкується з провідними медіаменеджерами, редакторами, видавцями, маркетологами про те, як робити медіа в сучасному світі, які виникають проблеми та які шляхи доступні для їхнього розв’язання.

Слухати подкаст можна на Anchor, Apple Podcasts, Google Podcasts та Castbox.

bit подкаст

Ми запрошуємо на наші подкасти тих, хто знається на своїй справі – лікарів, адвокатів, правозахисників, – та спілкуємося про те, що хвилює багатьох. 

Як запобігти хворобам? Як розуміти підлітків і спілкуватися з ними? Чи можна розлучитися і залишитися в нормальних стосунках? Як побудувати успішний бізнес у соцмережах? Як не вигоріти на роботі? Відповіді на всі запитання можете знайти в наших випусках.

Окрім YouTube, подкасти можна слухати на Google Podcast та Apple Podcasts.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь