Спецпроєкти

Лесь Подерв’янський: “Влада на те і влада, щоб дурити народ”


лесь1

За день до виборів легендарна постать сучасної української літератури та живопису Лесь Подерв’янський презентує проект “Музично-творча імпреза «Герої Нашого Часу або Гудбай Кацапстан»”. bit.ua розпитав Леся, чи з’явиться колись політик української мрії, чи припинила влада тримати людей за лохів і чому в Росії соромляться матюків. 

Цими вихідними відбудеться ваш спільний з музикантами Social Classes проект “Музично-творча імпреза «Герої Нашого Часу або Гудбай Кацапстан»”. А хто вони – герої нашого часу, і в який саме спосіб треба попрощатися з Кацапстаном?

Герої нашого часу – це хлопці, які загинули на Майдані, а також ті, кому вдалося не загинути. Ті, хто боронили нашу свободу. А щодо прощання з Кацапстаном – воно вже нарешті відбувається на наших очах. Це усвідомлення того, ким насправді для нас є Росія, є Кацапстан, є русскіє. Тому що багато років нам втлумачували, що це наші брати. А всяка міфологія на те і міфологія, що вона відрізняється від правди. І врешті-решт треба усвідомити, що ця країна – історичній ворог України назавжди. І коли ця правда буде засвоєна до кінця, нам стане легше жити.

“Врешті-решт треба усвідомити, що Росія – це історичний ворог України назавжди. І коли ця правда буде усвідомлена до кінця, нам стане легше жити”.

Чи є ментальні відмінності між українцями і росіянами?

Ми абсолютно різні народи, які зовсім не схожі. І навіть різного походження, якщо покопатися в історії. Кожен українець, який переїжджає до Росії, одразу це відчуває. Більше того, росіяни взагалі не схожі на інших людей. В Європі чи в Америці ти все одно відчуваєш свою спорідненість з людьми навколо, бачиш, що вони такі самі, як і ти. А росіяни не такі. Вони, до речі, самі про себе так і говорять: “Ми не такі, як всі! У нас особливий генетичний код!”. Цією своєю несхожістю вони створюють проблеми для всіх навколо, та і для самих себе також.

c1rcle (53)

“Влада на те й влада, щоб дурити народ. А народ на те і народ, щоб робити владі зауваження”. 

Який має прийти політик, щоб українці були ним задоволені?

Справа в тому, що українці не здатні любити своїх лідерів. Добре це чи погано, але така данність. Я не можу навести прикладу жодного лідера, якого б беззаперечно поважали, навіть якщо він заслуговував на це. Скажімо, одного із найкращих українських гетьманів Петра Сагайдачного, здається, три рази скидали з гетьманства. Нам не догодиш. Українці люблять волю більше, ніж своїх вождів. Ну , може, єдиний виняток – це Нестор Махно, якого жодного разу не зрадив ніхто. Але це виняток. А так, я не уявляю собі, якими якостями міг би бути наділений українский вождь, щоб довго триматися на плаву і щоб українці його любили. Це не в нашому характері.

Українці не здатні любити своїх лідерів. Я не уявляю, якими якостями міг би бути наділений українский вождь, щоб довго триматися на плаву. 

Після Майдану влада припинила вважати народ лохами?

Влада на те й влада, щоб дурити народ. А народ на те і народ, щоб час від часу робити владі зауваження у вигляді Майдану або у будь-який інший спосіб. Наш народ досить розумний, і його довго дурити не можна. Але що таке влада? Влада – це держава, а держава – це завжди інструмент насильства. Тому вона завжди буде намагатися обдурити населення. Це абсолютно природньо для всякої влади, навіть для найдемократичнішої. Народ завжди будуть годувати міфами замість правди, тому що міфи – більш живучі.

“Народ завжди будуть годувати міфами замість правди, тому що міфи – більш живучі”.

Майдан, звісно, трохи струснув владу. Але треба пам’ятати, що це не назавжди. А контролювати владу треба постійно, інакше вона стане розбещеною. Це істина, яку давно вже знають у демократичних країнах Європи і Америки, але вони цим шляхом йдуть вже років 200. А ми проходимо тільки зараз.

А Україну можна вважати демократичної країною?

Де-факто, так. Але ми тільки починаємо, ми молоді, і нам ще багато чого треба зробити. Певні стандарти в нас є, а чомусь тільки вчимося.

Зараз багато українців відчувають патріотичне піднесення, хочуть щось робити для країни, але не до кінця розуміють що саме. Куди направляти патріотичну енергію кожній конкретній людині у буденному житті?

Буденне життя людини, яка думає, складається, перш за все, з самовдосконалення. А самовдосконалення полягає в тому, щоб любити свою справу і добре її робити. Це основна підвалина. І тоді все буде добре.

c1rcle (54)

“Буденне життя людини, яка думає, складається, перш за все, з самовдосконалення. А самовдосконалення полягає в тому, щоб любити свою справу і добре її робити”.

Як ви можете прокоментувати прийнятий в Росії закон о “запрете брани в СМИ и кинематографе”?

Тоталітарні і нацистські держави завжди опікуються мораллю. Це така вірна ознака. Вони починають усе забороняти, бо інакше тоталітаризм не працює. Без втручанная в особисте життя – не буває справжнього тоталітаризму. Демократичні країни, зазвичай, цим не займаються. Тому що мораль – це царина дії церкви, і не більше.

Розкажіть про подію за вашою участю, яка відбудеться цими вихідними?

Гостей чекає спілкування з музикою і живописом, які ми спробували поєднати. Будуть представлені мої художні роботи у мультимедійному форматі під музичний супровід хлопців із Social Classes. Політики не буде – можна відволіктися.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь