Спецпроєкти

Добірка 10 кращих комп’ютерних ігор для тих, хто грає рідко


Якщо сесії в комп’ютерні ігри для вас рідкість, то вітаємо в клубі. У мене теж так. Раніше грав дуже багато, а зараз просто немає часу. Для таких як я, підготував добірку комп’ютерних ігор, які точно не розчарують і подарують кілька приємних вечорів. Тут ігри для різних цілей: щоб позбутися стресу після важкого робочого дня, щоб прокачати мозок, щоб насолодитися пейзажами та сюжетом.

Краща комп’ютерна гра всіх часів і народів

The Elder Scrolls V: Skyrim


Skyrim вийшов 10 років тому, а досі грається, як вперше. Ця гра – повна свобода. Перші хвилин 30 тікаєте від дракона, а потім виходите у величезний фентезійний світ, де ви сам собі хазяїн.

Можна ловити рибу, працювати на лісопилці, будувати свій будиночок чи розставляти меблі. А можна по шматочкам збирати стародавні сувої, щоб дізнатися таємницю Алдуїна Пожирача Світів, дістатися до нього в потойбічному світі й натовкти пику.

Серйозно, абсолютна свобода. Ось ви бачите, як на міській площі злодій краде гаманець – здати його охороні, чи піти з ним до Гільдії Ворів? У війні Імперії та нордів кому ви допоможете перемогти? Ви прийшли в будинок, щоб зняти прокляття, а стародавній принц темряви пропонує об’єднатися та підзаробити, ваші дії?

Ви можете бути поганцем або ж святошою. Можете бути героєм чи фермером. Це лише ваша подорож і пригода.

Порада: проходьте кожен квест. У цій грі ніколи не знаєш, куди тебе заведе наступне завдання. Тому краще нічого не пропустити.

Але найкраще в Skyrim – це атмосфера. Одна з небагатьох ігор, у якій приємно просто гуляти. Роздивлятися північне сяйво та засніжені вершини гір, а також слідкувати за тим, як риба плаває в річках і як велетні вигулюють своїх мамонтів.

Це одна з найпопулярніших і найкращих комп’ютерних ігор за всі часи. Встановіть її, якщо ще не грали.

Комп’ютерні ігри, через які буде страшно й боляче

Dead Space і Alien: Isolation


Ігрова індустрія дуже багата на хорори. Тут і Outlast, і Resident Evil, Amnesia, SOMA… список можна зробити ще довшим. Я вибрав Dead Space і Alien: Isolation тому, що я люблю космос. Страшні ігри + ігри про космос = гарний вечір.

Alien: Isolation – це перенесений у гру перший фільм про чужих. Дуже схожий корабель, такі ж меблі, комп’ютери й лампочки, такий самий Чужий.

Найбільший кайф – це те, що ігровому прибульцю дали штучний інтелект, і він вилазить із вентиляції тоді, коли захоче. Тобто ніколи не можна бути впевненим, звідки та коли ця почвара з’явиться. Це страшніше за будь-які скрімери й навіть за дедлайн на роботі.

Dead Space теж про космос і про іншопланетних гостей. У цій грі дуже цікавий сюжет. Тут є і сектанти, і злі корпорації, зрадники та друзі, інтрига до самого кінця. Щоправда, сюжет легко пропустити, бо доведеться багато тікати від некроморфів вузькими коридорами, гублячи дорогою нервові клітини.

На жаль, ця комп’ютерна гра не має такого штучного інтелекту, як Чужий. Вона лякає перш за все звуком: скрімери, шепотіння, шурхіт, скрегіт, крики та сміх. Інший засіб, який лякає – пітьма.

Так, може, це й примітивні хоррор-засоби, але дуже дієві. До речі, раджу першу та другу частини Dead Space, бо третя – відстій.

Порада: Чесно кажучи, усі ці ігри перестають лякати приблизно після четвертої-п’ятої години проходження. Тому, якщо затягнув сюжет – проходьте до кінця, а якщо ні – лякайтесь декілька годин і вимикайте.

Комп’ютерні ігри для компанії друзів

CS:GO, Battlefield


Мій стрес ніщо так не знімає, як декілька годин після роботи вбивати одне одного в онлайн-грі. Особливий кайф – грати з друзями та кричати на них у Zoom чи в Skype, бо друзі криворукі.

Для цієї важливої потреби організму я виділив дві комп’ютерні гри.

CS:GO – найпростіший варіант. Вогнепал, гранати, присів-підстрибнув – ось і все. Рівень входу – мінімальний, а тому підійде всім.

Порада: Грати в стандартні матчі дещо нудно, як на мене. Ідеш вперед, тебе вбивають і ти чекаєш, доки раунд закінчиться. Deathmatch – інша справа. З’являєшся відразу після смерті, уся зброя в грі – на вибір. Просто носишся по мапі й перестрілюєшся. Концентрований кайф.

Battlefield, на мій погляд, – ідеальна комп’ютерна гра для компанії друзів. Тут літаки, танки, БТРи, гранатомети, купа озброєння. А ще тут можна руйнувати оточення. Супротивник засів за парканом? Знеси той паркан! Ворожий загін окопався в будинку? Сідай у танк і вибий їм усі стіни!

У цьому є недолік Батли. Тут занадто багато всього: треба вміти користуватися військовою технікою, грати за різні військові класи, стріляти зі стволів, а ще ж на ці стволи є обвіси. Новачку буде складнувато.

Проте коли звикнете, зрозумієте, що Battlefield – найкраща онлайн-гра.

Порада: Battlefield 3 і 4 про сучасне озброєння. Battlefield 5, 1 про Першу та Другу світові війни. Вибирайте той сеттінг, який вам до душі. Але 3 і 4 частина вийшли давно, тому підготуйтеся до малої кількості робочих серверів.

Так, я не вказав Call of Duty, World of Tanks, PUBG і безліч інших дуже популярних комп’ютерних ігор. Я намагаюся скласти підбірку, яка більш-менш сподобається всім, а танки, Колда і Пабг – ігри специфічні, як на мене.

Трішки божевільна й дуже незвичайна комп’ютерна гра

Fallout New Vegas


Fallout – це Skyrim із пушками й під кислотою. Вас кине у світ ретрофутуристичного постапокаліпсису.

Тут є мутанти, супермутанти, розумне дерево, бандити, бандити-наркоспоживачі, а також бандити, які думають, що вони римські легіонери, бандити, які косять під Елвіса, бандити-канібали, міжфракційні війни, бойові роботи, дружні роботи, секс-роботи, собачка з робо-мозком, апарат для невидимості, розумні зомбі, злі зомбі, зомбі-проститутка, гігантські скорпіони, прибульці, польоти на Місяць, казино, бари, публічні будинки, наркотики, раби й работорговці, лазерна/плазмова/вогнепальна зброя та пушка, що стріляє ядерними боєголовками.

Чи треба взагалі ще щось пояснювати про цю гру???

Повна свобода дій, як в Skyrim, але божевілля рівня… рівня Fallout, я навіть не знаю з чим порівняти. Дуже дивна комп’ютерна гра, але грати в неї одне задоволення.

New Vegas вийшов у 2010 році, навіть раніше за Skyrim. Є новіша гра в серії Fallout 4, але вона відстій.

Порада: Прокачуйте красномовство та харизму. Це дасть додаткові відповіді в діалогах і допоможе домовлятися з ігровими персонажами. Ще дуже корисні навички – хакерство та взлом. Вони можуть сильно спростити проходження.

Комп’ютерні ігри для розвитку

Стратегії Civilization та XCOM


У них я можу грати вічно. Серйозно, декілька разів на рік я встановлюю або Civilization V або XCOM: Enemy Within (Enemy Unknown). І щоразу ці ігри генерують нові емоції та досвід.

Civilization V та VI. Ви починаєте за 10 тис. років до н. е. У вас є поселенці, які започаткують місто й один загін воїнів. Ви прокачуєте перші технології: календар, кам’яна кладка, свійське тваринництво тощо. І рухаєтеся цивілізаційним шляхом вгору.

Можете стати культурною державою – будуйте піраміди, музеї, Ейфелеву Вежу, вкладайте в культуру. Можете також вкласти в армію та завойовувати всіх.

Але Цивка геніальна в тонкощах. Не можна завойовувати всіх підряд, бо інші гравці зрозуміють, що ви злий, об’єднаються й загасять вашу цивілізацію. Не треба забивати на армію, бо завжди знайдеться Золота Орда чи Римська Імперія, які захочуть забрати ваші землі собі.

А ще в грі є наука, релігія, ідеологія, економіка, дипломатія, шпигунство. І вони всі важливі для перемоги. У Civilization можна грати онлайн і проти комп’ютера.

У XCOM: Enemy Unknown (Enemy Within) ви керуєте організацією, яка протистоїть інопланетному вторгненню. Розслідуєте викрадення людей, вбиваєте або берете в полон прибульців, викрадаєте їхні технології.

Це покрокова стратегія. Як у шахах – ви робите крок, а ваш супротивник робить свій. Тільки рухаєте не одну фігурку, а загін із 4-6 військових.

Прибульці бувають різні – у кожного свої здібності, переваги та слабкості. Також вони комбінують уміння між собою. Те саме можна сказати про ваш загін. Є гранатометники, кулементики, снайпери, інженери, псі-солдати. Узяти всіх до бою не можна, доведеться вибирати.

Ця комп’ютерна стратегія також геніальна в деталях. Прибульці постійно прогресують. У них з’являється нове озброєння, нові технології. Ваша організація має за ними встигати. Але XCOM – бюджетна установа й ресурсів на все не вистачить.

Вам потрібні супутники, авіація, бійці, зброя, бронетехніка, різне оснащення. Також треба платити вченим та інженерам і розвивати базу. А грошей є тільки на щось одне, максимум на два. Як ви переможете, коли ресурсів обмаль? У цьому вся крутість такої комп’ютерної гри.

Дві великі українські комп’ютерні гри

S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chornobyl і Metro: 2033


Я взяв ці дві гри у підбірку не лише тому, що їх зробили українські розробники. Це дійсно ігри на всі часи.

Обидві про постапокаліпсис. Одночасно моторошні та привабливі, дуже атмосферні. Темп обох ігор змінюється від спокійного збирання ресурсів до відбиття навали ворогів.

Обидві гри поклали початок великим франшизам. Після першого S.T.A.L.K.E.R вийшло ще дві гри, а зараз готується до виходу S.T.A.L.K.E.R 2, який ми дуже чекаємо.

Після Metro: 2033 вийшли Last light і Exodus.

Але на мій погляд, кращі ігри цих серій – найперші.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь