Спецпроєкти

ZaxidFest 2017: в країні ілюзій


Фестиваль завершився. Тисячі відвідувачів, втомлених триденним божевіллям і польовою антисанітарією, сідають у потяги, що курсують у всі напрямки країни. Соцмережі вибухають хештегами, а організатори ще декілька тижнів залагоджуватимуть формальності. Яким був дев’ятий ZaxidFest – у репортажі bit.ua.

П’ятниця, 15.00. Електричка «Львів – Мостиська» зупиняється на станції Родатичі. Кілька сотень людей вивантажують на платформу наплічники для гірських походів, а після цього ще з кілометр несуть їх до крутого повороту у ліс. Тим, хто добирається автобусами, щастить більше: їхня зупинка – вже на фестивалі.

Лісова дорога, що веде до пропускного пункту, – суцільний броунівський рух. В обох напрямках рухаються люди. Хтось тримає в руках картонки з написами «Куплю квиток» або «Free Hugs», інші грають на гітарі просто на узбіччі, треті після важкої алкогольної ночі (чимало людей приїжджає на фестиваль за день до його початку) бредуть у напрямку вуличного фуд-корту, облаштованого місцевими жителями.

ZaxidFest – це швидше про атмосферу, ніж про музику. Навіть якщо б організатори не запросили іменитих західних хедлайнерів, відвідувачів було б не менше. Фестиваль вже дев’ять років є меккою для тих, кому тісно у сірості буднів. Тижневий відпочинок на пляжі чи серед карпатських вершин ці люди готові проміняти на три дні і три ночі фестивального божевілля. «Дивні якісь», – не могла змиритись з реальністю жінка у мостиській електричці, раз по раз поглядаючи на хлопців з татуйованими «рукавами».

Стилістично і територіально (в порівнянні з попередніми трьома роками) фестиваль майже не змінився. Ті ж сцени, те ж оформлення і розташування. Ті ж черги. Більше пощастило прихильникам легкої музики. Інді-сцена розташована майже при вході на фестиваль. Невеликий майданчик на кілька сотень людей за всі дні фестивалю так і не був заповнений вщерть. Востаннє тут збирали аншлаг хлопці з формації «Курган feat Agregat» у 2016-му.

ZaxidFest – це швидше про атмосферу, ніж про музику

Blooms Corda на інді-сцені фестивалю

Поки прифанкові Blooms Corda знайомили зі своєю творчістю кілька десятків відвідувачів, рок-сцену розривали вінничани Space Of Variations. В очах вокаліста останніх неможливо не помітити здивування – в 30-градусну спеку їм вдалось зібрати кількатисячну публіку. Не обійшлось і без фестивальних колаборацій. Однин з треків Space Of Variations виконали разом з вокалістом і ударником Detach – Олексієм Веренчиком і Євгеном Астаф’євим. Барабанник вінничан Тіма Касаткін в той час пробував себе у стейдждайвінгу.

Ще вранці першого фестивального дня стало відомо про скасування виступів двох хедлайнерів – російського виконавця Антохи МС (Інді-сцена) і американців Breaking Benjamin (Головна сцена). Якщо у першого виникли транспортні труднощі, то у других – проблеми зі здоров’ям.

«Бенджамінів» на фестивалі чекали найбільше. Байдуже, що група давно не перебуває на піку своєї популярності. Скасування виступу обговорювали у наметовому містечку і чергах до сцен, але повернених квитків навряд чи було багато. Розчарування і злість – емоції не цього фестивалю.

І про пофігізм не йдеться. В уявну країну ілюзій, як можна було б назвати ZaxidFest, їдуть не заради музики, а для того, щоб забутись про клопоти іншого – зовнішнього – світу. Тут немає агресії, натомість є дружба і ввічливість. Поділитись з ближнім привезеним алкоголем чи травою різного ґатунку – закон. За три дні не трапилось на очі жодної конфліктної ситуації.

Ударник Space Of Variations Тіма Касаткін на руках у публіки

З нових імен, які виступили на фестивалі вперше, – Love’n’Joy, Leo Mantis, Sleeping Bear, Black Balloon, «Сальто Назад». Вистачило на ZaxidFest і тих, кого зустрінеш на будь-якому українському оупен-ейрі – Onuka, Pianoбой, Vivienne Mort, «Тартак», Detach, O.Torvald. Досвідчений фестивальник завжди міг знайти час на пиво чи відпочинок у лайнж-зоні.

ZaxidFest тіснився в одному ряду з іншими фестивалями, доки у квітні не оголосив про приїзд Editors. Для прихильників британської групи ця новина була рівнозначною перемозі Мейвезера чи переходу українського футболіста у гранд Бундесліги. А для організаторів – черговим і непростим викликом.

Серед іноземних гостей цьогорічного фестивалю можна виокремити вже друге «пришестя» Enter Shikari, представників шведського метал-десанту Dark Tranquillity і потужний сет американської деткор-групи Chelsea Grin. Довершене шоу останніх стало апогеєм третього фестивального дня для поціновувачів важких рифів.

Британці Enter Shikari – хедлайнери другого дня ZaxidFest

Завершенням ZaxidFest 2017 став виступ Editors. Поки Родатичі накривали дощові хмари, а з рок-сцени долинали волинки In Extremo, біля головної сцени фанати британців почали займати козирні місця. Саме в неділю на фестивалі побільшало іноземців. Де-не-де звучали польська, англійська, слов’янські мови. Потрапити на «редакторів» за вигідну українську ціну – шанс, який гріх втратити.

У неділю на фестивалі побільшало іноземців. Де-не-де звучали польська, англійська, слов’янські мови.

Півторигодинний сеанс магії, яку створювали на сцені бірмінгемці, вплинув і на ту частину публіки, що перепитувала назву колективу перед виступом. Таких було вдосталь.

Його пластиці може позаздрити професійний танцівник, а жестам – сурдопрекладач. У Тома Сміта – одного з найвизначніших фронтменів сучасності – особливе сприйняття музики. В цей дощовий вечір Editors зіграли щедру програму з нових і вже знаних композицій. Музиканти чітко дають зрозуміти: їхній пошук триває, а тому списати групу з рахунків вдасться не скоро.

Останньою крапкою ZaxidFest 2017 стали Editors

Перформанс британців виявився настільки цілісним і довершеним, що технічні проблеми, здавалось, є його частиною. Композицію «Eat Raw Meat = Blood Drool» музиканти «кинули», не зігравши й половини. А під час «Nothing» Сміт раптом почав сміятись. Опанувати себе вокалісту вдалось тільки після ковтка «Львівського», пляшка якого чатувала біля фортепіано.

Крапкою у програмі стали «Marching Orders» і «Papillon». На дощ, що йшов п’яту годину поспіль, не зважав вже ніхто. Завершувався фестиваль. Завершувався один з найважливіших концертів року.

Фото: Влад Богуш

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram