Спецпроєкти

16 екранізацій Стівена Кінга (від кращих до гірших)


Ми нарахували більше 50 екранізацій книг американського письменника Стівена Кінга. Кінг, мабуть, найекранізованіший автор. З 5 десятків ми вибрали 16 і пропонуємо насолодитися кращими творами кінематографа, в основу яких лягли бестселери (і не тільки) майстра жахів.

16. Здібний учень (1998)

Юний Тодд на уроці історії зацікавився темою Голокосту, внаслідок чого виявив, що його літній сусід Артур Денкен є ​​нацистським злочинцем. В обмін на своє мовчання Тодд вимагає, щоб Денкер розповів про всі відомі йому історії концтаборів. Це серйозний фільм (ніхто комедій і не очікував) зі спогадами про Голокост і жорстокість.

У центрі картини – двоє людей з не найздоровішою психікою. Перший (у виконанні неповторного Іена Маккеллена) пройшов всю війну, вбиваючи людей в газових камерах, розстрілюючи тисячі, спалюючи їх. 30 років він ховається від правосуддя, під чужим ім’ям і американським громадянством. Другий – дуже здібний молодик, вистежив цього старого, який знайшов докази, але не для того, щоб його передати правосуддю, а лише щоб потішити свій інтерес до жорстокості і насильства.

Рейтинг IMDb: 6.7

15. Крістіна (1983)

Молодий хлопець купує старенький автомобіль і приводить його в порядок. Машина, яка від колишнього господаря успадкувала ім’я Крістіна, раптом починає проявляти норов і під музику кінця 50-х вбивати всіх, хто їй не до вподоби. А ви даєте імена своїм автомобілям?

Арні не приваблює дівчат через кволу зовнішність, прикриту окулярами і прищами. Але побачивши старе авто, він наперекір батькам купує цю руїну, щоб витрачати на неї вільний від навчання і підробітку час. І разом з тим, як він відновлює машину, змінюється і його вигляд. Він стає красенем, закохує в себе головну красуню, але тут щось йде не так – Крістіна начебто починає ревнувати і намагається вбити нову пасію свого господаря.

Рейтинг IMDb: 6.7

14. Людина, що біжить (1987)

За сюжетом картини до 2017 року улюбленою розвагою для жителів Америки стало садистське телешоу «Людина, що біжить». Його учасники, невинні жертви, мають мало шансів на виживання. Поліцейський Бен Річардс відмовляється розстріляти беззбройний натовп голодних людей і за це стає учасником шоу. Тепер йому треба виграти гонку на виживання.

Рейтинг IMDb: 6.7

13. 1408 (2007)

Герой Джона Кьюсака селиться в готельний номер, з якого ще ніхто не виписався живим. Це новий рівень компактності трилера – він вже не камерний, а скоріше кімнатний. Дії розгортаються в одному номері, та й цих декорацій вистачає такому автору, як Кінг, щоб налякати нас до жаху. Ще щоб ми з оціпенінням чекали, коли і нам доведеться ночувати в готелі.

Рейтинг IMDb: 6.8

12. Серця в Атлантиді (2001)

Одинадцятирічний хлопчик Боббі Гарфілд дружить з Тедом Брутіганом, чоловіком, який знімає кімнату в його будинку. Їх дружба через деякий час переростає у відносини батька і сина. Незважаючи на це, Тед скоро починає розуміти, що він наділений особливим психічним даром.

Містична драма про дорослішання, де роль старшого товариша грає геніальний Ентоні Хопкінс. Якому вдається відв’язатися від реноме Ганнібала і стати дійсно справжнім другом молодому Боббі. Навіть ближче рідної матері.

Рейтинг IMDb: 6.9

11. Калейдоскоп жахів (1982)

Кінг створив цю картину разом з Джорджем Ромеро за коміксами жахів 50-х років, і складається вона з 5 новел: дві з них – це екранізації оповідань Стівена Кінга «Бур’ян» і «Ящик», а три написані спеціально для фільму. У першій безумний старий повертається з того світу, щоб поласувати святковим пирогом, який його дочка-вбивця так і не спекла для нього за життя.

У другій новелі не дуже розумний фермер знаходить метеорит, який перетворює все навколо в рослини. У третій ревнивий чоловік закопує дружину і її коханця в пісок на пляжі по саму шию. Четверта – про істоту, яка живе під сходами коледжу. Остання – про супербагатого бізнесмена, з яким воюють таргани. Тобто у цьому фільмі страшних розв’язок у 5 разів більше.

Рейтинг IMDb: 6.9

10. Мертва зона (1983)

Містичний трилер, де Крістофер Уокен проводить п’ять років в комі, після чого у нього відкриваються надприродні здібності, що викликало особливий інтерес у секретних спецслужб. Він допомагає правоохоронцям з пошуками злочинців, але не може врятувати самого себе, адже наділені даром здатні змінити будь-чию долю, крім своєї власної.

Рейтинг IMDb: 7.2

9. Імла (2007)

Френк Дарабонт давно визнаний кращим екранізатором романів Стівена Кінга. Дарабонт+Кінг=*сердечко*. Дві роботи Дарабонта займають топ нашого списку, але і «Імла» не губиться на їх фоні. Вона інша, тут автори фільму обходяться без дидактики, а просто лякають глядача якомога сильніше.

Герої фільму опиняються в супермаркеті, з якого ніхто не може вибратися, тому що місто накрив туман, а в безпросвітній «молоці» твориться щось недобре, тягнучи одного за іншим жителів міста під їх несамовиті крики. Люди, подібно до стада баранів, прибиваються до трьох центральних фігур у втечі від відчаю: упертого раціоналіста, релігійного крикуна і головного героя Томаса Джейна, який начебто уособлює найбільш здоровий підхід. Зла іронія автора в тому, що здоровий підхід виявляється в результаті чи не найбільш помилковим. Але обійдемося без спойлерів, додавши лише, що фінал дійсно цікавий. «Імла» – не байка з жахами, а справжній фільм жахів. Мораль, звичайно, теж є – але і вона жахлива.

Рейтинг IMDb: 7.2

8. Долорес Клейборн (1995)

Детективний трилер про домробітницю, яка підозрюється у вбивстві своєї нестерпної господині. І жертвою таких підозр стає не тільки головна героїня, але і її дочка, з якою та не бачилася 15 років.

Екранізація бестселера Стівена Кінга являє рідкісний приклад психологічної драми, напруженої настільки, що тягне на трилер. Хоча майже нічого не відбувається (а якщо і відбувається, то в минулому, де змінити нічого все одно не можна). Стрічка абсолютно позбавлена ​​сентиментальності, а слова вмираючої бабусі звучать надзвичайно переконливо: «Іноді бути сукою – це все, що залишається жінці».

Рейтинг IMDb: 7.4

7. Керрі (1976)

Фільм розповідає про старшокласницю, яка володіє надздібностями. Її мати – релігійно-неадекватна жінка пуританського штибу, схиблена на ідеї гріховності і жінки, і чоловіка, і всього на світі. Батько, ясна річ, пішов до нормальної жінки, так як він людина адекватна.

З Керрі кепкують в школі, але її запрошує на бал один з головних красенів. Мати збожеволіла від такої «нахабності» дочки, але та утихомирила запал пуританки своїми екстрасенсорними здібностями. Це не останній раз в цей вечір, коли дівчина вдасться до допомоги містичних сил.

Рейтинг IMDb: 7.4

6. Воно (2017)

Ще один фільм про дорослішання і справжню дружбу. Дружбу, яка може впоратися навіть з таким породженням пекла, як інфернальний серійний вбивця в образі клоуна Пеннівайза. Протистояти йому наважуються тільки семеро школярів з Клубу невдах. Серіал «Дуже дивні справи» відродив моду на стилістику хоррорів і наукової фантастики того часу, а «Воно» старанно намагається під неї підлаштуватися, рекрутувавши навіть з цього шоу одну з головних зірок – Фінна Вольфхарда.

В результаті фільм вийшов лякаючим, але повчальним, так що з нього можна почерпнути і корисні знання. Це друга екранізація однойменного роману – в 1990-м Томмі Лі Уоллес зняв перше «Воно».

Рейтинг IMDb: 7.4

5. Мізері (1990)

Ще один камерний трилер, де Кінг вивертає навиворіт свідомість героїв, але від цього їх мотиви не стають ясніше. Повертаючись з курорту, відомий письменник Пол Шелдон потрапив у сніговий буран і розбився на своїй машині. Від смерті його врятувала  його фанатична прихильниця Енні Вілкс, яка живе неподалік. Дізнавшись, що в останньому романі Пол вбиває її улюблену героїню, Енні ізолювала письменника в своєму будинку і змусила переписувати книгу.

За роль в цьому фільмі Кеті Бейтс отримала премії «Оскар» і «Золотий глобус». Кінг був настільки зачарований нею, що створюючи роман «Долорес Клейборн», він писав образ головної героїні під Бейтс. Варто відзначити, що в екранізації книги головну роль зіграла саме вона.

Рейтинг IMDb: 7.8

4. Залишся зі мною (1986)

«Воно» – не єдиний твір, який створив Кінг про дружбу підлітків, які намагаються розібратися, куди ж пропав їхній друг. У 1986 році, ще до перших екранізацій історії про Пеннівайза, Роб Райнер зняв картину «Залишся зі мною». Безрозсудна дитяча витівка, драма, страх і відвага акуратно створюють декорації для котловану почуттів молодих хлопців, які занадто рано захотіли подорослішати, а за свої бажання доводиться платити.

Рейтинг IMDb: 8.1

3. Сяйво (1980)

Ентоні Хопкінс отримав «Оскар» за кращу чоловічу роль у фільмі «Мовчання ягнят», подарувавши нам один з найбільш впізнаваних кадрів в історії кінематографа. Попутно показавши, як виглядає жах. Але диявольська фізіономія Джека Ніколсона в картині «Сяйво» нічим не програє британському колезі.

Один з рідких фільмів жахів, страх від якого не згладжується від повторних переглядів. Режисер Стенлі Кубрик змістив акценти у своїй екранізації завдяки розкішній грі Ніколсона. Якщо Кінг описував декорації, які навіюють страх, підбивають озирнутися в пошуках привидів, то у Кубрика весь жах народжувався і кипів в очах виконавця головної ролі. Герой Ніколсона настільки збожеволів, що вже і незрозуміло – став він жертвою привидів або це просто посталкогольний делірій, розохочений почуттям вседозволеності. Загалом, канонічний фільм жахів.

Рейтинг IMDb: 8.4

2. Зелена миля (1999)

Топ списку екранізацій творів, які створював Стівен Кінг, вже давно став вотчиною американського кінорежисера, сценариста і продюсера Френка Дарабонта. «Зелена миля» змушує по-іншому дивитися на правосуддя, протистояння добра і зла, правди і брехні, а також на людей в загальному. Картина виражає дивний гуманний зміст у садистській формі. Тут ті, кого слід було б зневажати, викликають неосяжну повагу і бажання допомогти, а самопроголошеним силам добра бажаєш смерті в муках.

На звинуваченого в педофілії і жорстоких вбивствах героя котиться лавина праведного гніву, який змінюється на милість, коли сюжет розкривається далі. А ще через деякий час розумієш, що він, подібно до Сина Божого, намагався врятувати якомога більше людей, але в підсумку виявився звинувачений моральними виродками і засуджений до смертної кари. І все це лише частина калейдоскопа почуттів, які ворушать Дарабонт і Кінг своїм спільним 3-годинним шедевром.

Рейтинг IMDb: 8.6

1. Втеча з Шоушенка (1994)

Вершина як нашого рейтингу, так і світового кінематографа. Що говорити про кращий фільм в історії? Вірніше навіть, навіщо говорити про кращий фільм в історії? Все сказано-переказано, хіба що зайвий раз можна схилити голову перед дітищем дуету Кінга і Дарабонта.

Запуск Ілоном Маском ракети Falcon Heavy породив мем «Хочеться знайти людину, яка дивилась би на тебе точно так само, як Маск на запуск Falcon Heavy». Дивно, що ніхто ще не додумався до мема «Хочеться знайти таку людину, яка допомагала б тобі так само, як Дарабонт Кінгу і навпаки». Ці двоє дійсно одна з головних сходинок людської еволюції в культурі.

Рейтинг IMDb: 9.3

[Cut_in_post post_id = “431510”]

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь