Спецпроєкти

Нове місце. 8 видів сала та борщ з усієї України в Salo Bar


Upd: ресторан припинив своє існування.

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк відвідала новий ресторан Salo Bar на Бессарабці та називає вісім причин, чому ви теж обов’язково маєте сюди зайти та привести сюди всіх знайомих іноземців.

Причина перша. Сало

Солоне, копчене, в’ялене, з проріззю та без, у паприці та в чорному перці, грудинка, бекон, підчеревок, помазанка, смалець, шкварки, шпик і щоковина – сало тут є на будь-який смак. Для тих, хто не може визначитися, в меню знайдеться дошка сала – асорті з різних видів ідеально смакуватиме тим, хто любить їсти всього потроху.

Сало, до речі, тут можна як скуштувати на місці, так і купити з собою – додому, наприклад, або на сувенір для друзів-іноземців.

Причина друга. Борщ

Можна скільки завгодно їсти фалафель у Тель-Авіві, піцу в Мілані та круасани в Парижі, проте рано чи пізно тобі схочеться борщу – густого, наваристого, зі сметаною та пампушками або з чорним хлібом і часником. І тут, як то кажуть, Salo Bar тобі в поміч. У закладі готують борщ за рецептами з усієї країни. Фірмовий борщ тут подають у свіжому домашньому хлібі з салом, часником та цибулею. Полтавський борщ готують на бульйоні з домашнього півня та подають з галушками, а борщ по-старокиївськи – на квасі.

Із перших страв в меню є ще окрошка (ідеальний вибір для спекотного літа), а також закарпатський бограч – густий наваристий суп із м’ясом та овочами. Хтозна, може, одного дня вам після якогось Парижу схочеться «на гаряче» не борщу, а чогось іншого.

Причина третя. Вареники та інші витребеньки

Вареники – ще один “ген”, що, як і борщ, прописаний у ДНК кожного з нас. Не повірю, якщо хтось скаже, що жодного разу йому не хотілося домашніх вареників – з м’ясом, наприклад, з капустою чи з картоплею й грибами. Або солодкі – з вишнею чи з домашнім сиром (тим самим, що російською називається “творог”).

І це я вже мовчу про інші витребеньки. Про котлету по-київські, наприклад, яку тут готують по всім “котлетним канонам” – у формі курячої ніжки із щедрою порцією вершового масла та зелені всередині. У Києві насправді багато хто не заморочується з цією “ніжкою”, готуючи просто курячу відбивну з начинкою, цим самим вбиваючи всю суть цієї страви – адже ніжку придумали саме для того, щоби котлету було зручно їсти руками.

Окремий респект за домашні курячі котлетки з картопляним пюре. По-перше, котлети дуже соковиті й ніжні (як у бабусі!), а по-друге, котлетки – це завжди з пюрешкою, а не з макарошками, щоби там не казали. А що вже казати про голубці, деруни, зрази з м’ясом чи капустою, салат з різнокольоровими томатами та бринзою, печеню, налисники, банош з бринзою та шкварками, смажених карасів, домашню випічку та київський торт.

01/5

Причина четверта. Настоянки

Десять видів настоянок власного виробництва – від відомих вишнівки, смородинівки, хріновухи та медовухи до “Спотикачу” на запечених яблоках і грушках зі спеціями,  українського “Бейлісу” (еге ж, український “Бейліс” – це реальність!), “Грибівки” на білих сушених грибах та “Запіканки” на запечених і проварених яблуках і грушках – солодка пряна настоянка з присмаком узвару.

Усі настоянки можна продегустувати в закладі, а також купити додому чи на сувенір.

Причина п’ята. Гастролавка

До речі, про сувеніри. У Salo Bar працює крамничка, де можна придбати різні смаколики – сало, домашню ковбасу, буженіну, кров’янку, настоянки в пляшках та домашні соління. Також у крамничці продають домашні вареники, які так красиво ліпить охайна жіночка на відкритій кухні.

Причина шоста. Атмосфера

Українська гостинність та дружня атмосфера: на вході вас зустріне пані Солоха, яка наллє 50 грам домашньої хріновухи та пригостить “потапчиком” – маленькою канапкою з чорного хліба та сала. По п’ятницям і суботам у закладі грає жива музика. Баяніст зі співачкою, скрипалі, цибаліст ходять по залах, співаючи запальні народні пісні –  такі собі контактні музики, є у цьому свій особливий шарм.

У першій залі миловидна жіночка ліпить вареники у всіх на очах. Рухи кухарки зачаровують, тебе одразу ж флешбеком відносить у дитинство, в село, де бабуся такими самими вправними рухами ліпила вареники з вишнями. Усі ці деталі немов шматочки пазлу утворюють велику картину невимушеності та свободи. Складається враження, що зайшов не в ресторан, а до когось додому в гості.

01/11

Причина сьома. Інтер’єр

Героїни серіалу “Секс і місто” у вишиванках, Мадонна в українському вінку, Кім Кардашьян в барвистій український хустці, Анджеліна Джолі та Бред Піт у традиційному українському вбранні, гурт Beatles у шароварах на пішоходному переході та Марк Цукерберг, який з дружиною ніжно пригортають до себе згорток з салом – портрети селебрітіз в українському стилі можна назвати візитівкою Salo Bar.

Додайте до них барвисті меблі, старовинні карпатські килими на підлозі та диванах і яскраві подушки на кріслах – і ваш Instagram плакатиме від цієї краси.

Причина восьма. Локація

Salo Bar відкрила власники Bulldozer Group, відомі такими проектами як ресторани Eshak і «Рыба Пила» у Києві та Queen Country Club у Козині. Обравши для нового закладу будівлю ТРЦ Arena City, хлопці не помилилися. Район Бессарабського ринку – точка притягання всіх іноземців. До того ж Бессарабка – чи не найзручніше місце зустрічі в Києві: сюди однаково зручно добиратися з будь-якого кінця міста. Інтуїція нам підказує, що ви обов’язково сюди завітаєте, в якому би кінці Києва ви не були.

Salo Bar
вул. Басейна, 1–3/2
часи роботи: з 12:00 до 23:45

Facebook

Світлини: Олександра Генералова

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь