Тверезі вечори: чому у світі набирають популярності безалкогольні бари
Здавалося б, навіщо йти до бару, якщо там не можна випити? Але безалкогольні заклади набирають у світі все більшої популярності. До нас це поки що не дійшло (принаймні, великої кількості барів без алкоголю, поки що не спостерігається), але у світових столицях подібних місць стає все більше.
Співвласник безалкогольного бару Getaway у нью-йоркському Брукліні, Сем Тоніс, розповідає про те, що колись йому та його брату, який взагалі не п’є, бракувало “тверезих” закладів, де можна провести вечір. Так і зародилася ідея бару, де подають безалкогольні напої. Заклад доволі швидко став популярним. І він не один такий: у всьому світі чимало барів, які працюють як звичайні – відкриваються ввечері, у приміщенні приглушене світло, але у меню, крім алкоголю, є безліч варіантів безалкогольних напоїв.
Ідея таких закладів не нова: ще наприкінці 19 століття у Великій Британії з’явилися “бари помірності”. Наприклад, у Fitzpatrick’s Temperance Bar, який заснували ще в 1890 в Ротенстоллі, досі подають пиво з коренеплодів (рутбір) та коктейлі із кульбаби і лопуха. У сучасних безалкогольних барах можна замовити алкоголь, але у меню вистачає і альтернативи для тих, хто не вживає спиртне.
Здається, у всьому світі люди переглядають своє ставлення до алкоголю: він потроху втрачає популярність. Про це свідчить і відкриття безалкогольних закладів, і влаштування тверезих вечірок, і зниження вживання алкоголю серед молоді. Останнє засвідчує, наприклад, британська служба статистики: за її даними, у 2016 році серед дорослих британців у віці старше 16 років, лише половина вживала алкоголь протягом попереднього тижня. Цей показник є найнижчим, зафіксованим за останні 11 років. Крім того, понад половина дорослих американців відзначають, що стали рідше випивати.
Зараз заснувати безалкогольний бар не так просто, як здається, особливо у наших реаліях. Чимало подібних закладів зачиняються у перший рік. Але популярність барів, де є достатньо альтернатив спиртному, лише зростатиме найближчими роками. Такі заклади приваблюватимуть не лише осіб, які з певних причин не можуть наразі вживати алкоголь (наприклад, вагітних або хворі на гастрит чи виразку), а й тих, які вирішили свідомо обрати тверезе життя.
Зниження популярності алкоголю пов’язане з тим, що люди почали уважніше ставитися до свого здоров’я, прислухатися до нього. Тепер все більше молоді розуміє: щоб тіло прослугувало довше і жити, у цілому, було приємніше, за ним треба доглядати, а не засмічувати джанк-фудом, спиртним, табачним димом тощо. Можливо, мода на ЗОЖ – найкраща в історії людства.
За матеріалами BBC Capital.