Спецпроєкти

Безсоння має стать. Хто спить гірше – чоловіки чи жінки?


Ми вже з’ясували, що кондиціонери в офісі сексистські, і жінки від них зазвичай лише страждають. Тепер розбираємося у тому, чи справді чоловіки мають менші проблеми зі сном.

Зізнаємося одразу: доля правди у цьому є. Жінки можуть гірше спати через гормональні коливання, під час вагітності або менопаузи. Крім того, зазвичай саме на жінок накладається більше обов’язків, коли у родині з’являється дитина. Дослідження Університету Суррея показує, що 20% жінок страждають від поганого сну (у порівнянні із 8% чоловіків).

Але і представники чоловічої статі теж страждають від порушень сну. Наприклад, у жінок куди рідше трапляється апное – затримка дихання уві сні, через яку часто прокидаються чоловіки.

Крім того, порушення сну викликані багатьма факторами: рівнем стресу, відсутністю чи наявністю депресії і навіть спадковим зв’язком. Якщо ваші старші родичі страждали від безсоння, вірогідність, що у вас воно теж проявиться, досить велика. І у цьому плані жінкам теж пощастило менше: шанси успадкувати безсоння є у 59% жінок (у порівнянні із 38% чоловіків).

На якість сну впливає і соціально-економічний статус: люди з гіршим доходом, які не мають власного житла, частіше переживають стреси і, відповідно, сплять гірше.

Безсоння може стати проблемою будь-якої людини, але жінки, у цілому, справді частіше страждають від подібних проблем. Тому їм варто приділяти більше уваги обстановці у спальні і вчасно відвідувати лікаря, якщо є якісь порушення сну.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь