Спецпроєкти

Життя проходить: як позбутися страху перед старінням і знов відчути себе молодим/ою


Перші видимі зморшки на чолі і навколо очей. Перші сиві волосинки. Розчарування у друзях, які ще нещодавно здавалися розумними. А іноді і глобальне розчарування у всьому на світі. Відмова від тус і режим “дім-робота-дім”. Усвідомлення, що випивати серед робочого тижня – це не класно, а самогубство, і, взагалі, випивати не так весело, як раніше.

Іноді ніби все навколо нагадує, що ми не молодіємо. Слово “старість” вже не здається далеким, а реально лякає. Ти рахуєш роки і з жахом прикидаєш, коли перетворишся на буркотуна, якого всі ненавидять. Але без паніки! Маємо рецепти, які допоможуть, якщо не уникнути кризи середнього віку, то, хоча б, пройти цей етап із гідністю і мінімальними втратами для психічного здоров’я.

Усвідом, що постарієш

Рано чи пізно це станеться. Неважливо, 20 тобі чи 50 – від старості не втечеш. Як і від смерті.

Спочатку буде дуже страшно. Але боятися перестаєш, коли приймаєш невідворотне, а не витрачаєш сили та час у марних спробах його уникнути.

Не зупиняйся на досягнутому

Ні, це не заклик заробити всі гроші світу, перепробувати заборонені препарати, тричі об’їздити світ та написати книжку “Як стати успішним”. Ми проповідуємо відмову від думок “я всього досяг/ла, прочитав/ла купу книжок і сформувався/лася як самодостатня класна людина”.

Не блокуй нові знання, не ставай законсервованим/ою у власних упередженнях. Молодість відрізняється від старості усвідомленням, що є безліч речей, подій, явищ, про які ти нічого не знаєш, які не можеш передбачити, і це нормально. Ти до кінця життя вчитимешся чомусь, бо з’являтимуться нові технології, тренди, музика, професії, нові люди, врешті-решт. Головне – не закриватися від світу і не відмахуватися від іновацій, як дід від смартфону.

Залишай в минулому шкідливі звички

Ти не збережеш молодість, якщо щовечора накидуватимешся в барах і палитимеш по дві пачки в день. Шкідливі звички, можливо, і дають змогу, хоч іноді, почуватися бунтівним підлітком, але організм не подякує тобі за це. Навпаки – є всі шанси попсувати собі органи і здоров’я в цілому. І зовнішній вигляд теж: з жовтими зубами, опухшим обличчям та мішками під очима ти не виглядатимеш молодо.

Менше спілкуйся з людьми, які скиглять

Це взагалі спосіб позбутися майже від усіх проблем. Обмеж спілкування зі знайомими, що постійно скаржаться на погоду, затори, зарплату і всесвітню несправедливість – і зрозумієш, що світ насправді –  не така вже й погана штука. І жити стане якось легше і приємніше.

Оточуй себе людьми, що надихають. Вони не обов’язково мають бути творчими або мегауспішними: оптимізму та почуття гумору вже достатньо.

Не обирай співрозмовників за віком

Більше спілкуйся з людьми різних вікових категорій: дітлахами, абітурієнтами, своїми ровесниками і пенсіонерами. Ти зрозумієш, що у будь-якому віці є свої плюси та мінуси (і дитинство не таке безтурботне і класне, як тобі здавалося). Ну і навчишся знаходити спільну мову з будь-ким, незалежно від того, ходить він/вона до школи або саджає помідори на дачі і сидить з онуками.

Приймай зміни спокійно

Те, що тобі вже не подобається музика, яку слухав/ла у 14, ти замислюєшся про весілля і від анархізму потихеньку перекочуєшся до центризму, – абсолютно нормально. Приводом для хвилювання була б незмінність поглядів і звичок протягом всього життя. І не зважай на людей, які опускають очі і драматично кажуть: “Ти раніше був/ла іншим/ою”. Особливо, якщо це однокласники, які востаннє бачили тебе на шкільному випускному, або твої колишні.

Зрозумій, що старість – не вирок

Вік – це умовність, яка, хоч і накладає на тебе певні зобов’язання, але не програмує цілком твою поведінку і ставлення до життя. Старість – це не хустинка на голові, сум в очах і складання заповіту. Старість буде такою, якою ти її захочеш бачити.

Можливо, саме ти станеш людиною, яка змінить ставлення світу до вікових обмежень і стереотипів. Зруйнуй їх, танцюй на кістках консервативних уявлень і нікому не дозволяй псувати тобі настрій фразами “у поважному віці так поводитися не прийнято”.

У тебе все вийде.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь