Спецпроєкти

5 кращих книг про кохання, які змусять у нього повірити

З кращими книгами про кохання, на жаль, зазвичай асоціюються рафіновані еротичні романи: у м’якій палітурці, з дивакуватою обкладинкою та зворотами на кшталт “він палко доторкнувся до її абрикосових сідниць”. Списки кращих книг про кохання ви могли обходити стороною, але запевняємо, ми не скадали список книг, які змусять вас пускати рожеві соплі, але покажуть кохання у всьому його різноманітті.

Реанімуємо кращі книги про кохання і складаємо добірку найкращих (на редакторську думку).

Кращі книги про кохання

Костя Сперанский “Кто знает, о чем думает Амалия”

Тоненька і пронизлива книжка про кохання, що буває раз у житті. Костя розказує про свою ідеальну жінку, ім’я якої після розставання навіть називати важко. Згадує їхні спільні часи, які нагадують йому фільм “Любов” Гаспара Ное. Згадує все-все: як вона любила поправляти волосся, які книжки читала, як поводилися її очі, коли вона злилася чи сміялася, як вона не любила його поради. Якою була смішною і сміливою, коли вип’є, і якою іноді бувала лякливою.

Повість — це уривки щоденника Кості, весь його біль, що потрібно було десь залишити. Так і народилася ця книжка. Читаючи її, відчуваєш всю безпорадність героя, поринаєш у його підлітково-сильну закоханість і розумієш відчай, який його охопив, коли А. пішла остаточно.

Самому Кості ця книжка допомогла пережити нерозділене кохання. Хтозна — може, одна з кращих книг про кохання стане рятувальною пігулкою і для інших, які теж переживали подібне.

Валер’ян Підмогильний “Повість без назви”

Підмогильний — явно недооцінений автор: про нього доволі мало розповідають у школах, а на філфаці проходять те ж саме “Місто”. Але інші твори письменника теж варті уваги, і “Повість без назви” — один з таких.

Історія головного героя — раптове перетворення меланхолічного інтелектуала, життя якого не має сенсу без чіткого плану, на палкого чоловіка, здатного на все заради коханої жінки. Герой блукає величезним містом у пошуках тієї самої, кидає заради неї всі свої прагнення і розуміє, чого раніше йому не вистачало у буденній метушні.

Метаморфози Андрія Городовського (саме так звуть головного героя) вчергове доводять: кохання змінює людину і, іноді, є єдиною рухомою силою у житті. Внесли цю істрію до списку кращих книг про кохання.

Раніше ми вже писали про те, яки читати 7 книжок за 7 днів і публікували добірку кращих книг про здорове харчування.

Кращі книги про перше кохання

Джо Данторн “Субмарина”

Книжка про підлітка і для підлітків, але сподобається всім без винятку. Справедлио вносимо її до списку кращих книг про кохання. Головний герой — 15-річний Олівер Тейт, ззовні дивакуватий і замкнений у собі, але насправді геніальний і з нещадним почуттям гумору. Поруч із ним — найдивніша дівчинка, піроманка і нігілістка Джордана. У їхніх стосунках все смішно і серйозно, просто і складно: це перше кохання, перший секс, перші втрати і перші великі сварки.

Але сюжет крутиться не лише навколо двох цих диваків: інших у книзі також вистачає. Батьки Олівера не можуть знайти спільну мову: батько-флегматик раптово розуміє, що може втратити дружину. Останній не вистачає уваги, і вона все більше спілкується з коханням своєї молодості. Олівер залишається між двох вогнів, намагаючись помирити батьків і залишитися найкращим бойфрендом у всесвіті. І те, і те виходить кепсько.

У “Субмарині” прослідковується стара істина: кохання може робити людей божевільними незалежно від віку, статі та інших факторів.

Сергей Довлатов “Филиал”

Велетень із вразливим серцем, Довлатов, як ніхто, вмів описувати любовні переживання і відверто і при цьому без рожевих сиропів. У “Филиале” сплітається болюче минуле і теперішнє. Герой (Довлатов) знову стикається зі своїм колишнім коханням — норовливою і трохи навіженою Тасею.

У нього є жінка, діти і пустка усередині, у неї — борги, “нагуляна” дитина і залишки влади над коханням з минулого. Тася не любить головного героя, а він не може позбутися спогадів і прив’язаності до цієї, по-своєму, жахливої і водночас чарівної жінки.

Співпереживати обом героям важко, бо обидва роблять дурню. Але при читанні гостро відчуваєш, як у кожного з них болить, і якими люди взагалі бувають самотніми. Одна з кращих книг про кохання.

Кращі книги про кохання підлітків

Катаріна Кієрі “Ніхто не спить”

Мати шістнадцятирічного Еліаса пішла з дому три роки тому, і з того часу він написав їй 120 листів. На жоден не отримав відповіді.

Еліас не знаходить спільної мови з батьком, а той також важко переживає втрату. Думки обох крутяться навколо жінки, якої зараз поруч немає. Втрату допомагають пережити інші сильні почуття, що з’являються у житті і батька, і сина.

Роман про те, що у будь-якому віці до людини може прийти кохання. І накрити з головою. Головне — готовність це кохання прийняти і зберегти. Без сумніву, одна з кращих книг про кохання.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь